Процесор на 100% usage

Здравейте форум! Имам следния проблем. Преди 2 седмици играех Forza 4 на един стар LG монитор на ultra присет със Sapphire nitro+ Rx 570 4GB и I3 6100(знам, че процесора не струва…). След като си взех 4К телевизор първоначално играех на 1080p пак на ултра(както със стария монитор), но процесора започна да се товари зверски много…Резолюцията в Windows-а също е 1080p както преди. Въпроса ми е, защо след като преминах на тоя телевизор процесора започна да умира? P.S прейнсталирах компа с по-ново издание на Windows и получих нов ъпдейт на Adrenalin драйвъра

За Winodws 10 ли става въпрос?
Провери в Task Manager-а да ли процесорът се товари само от играта или има и нещо друго!

Да, става дума за Windows 10. Проблема е, че сервизи като Desktop Windows Manager заемат прекалено голям ресурс от процесора който между другото стигна до 76 градуса, което не знам дали е нормално. Иначе форзата товари процесора на около 80%, но тея другите простотии на Windows-а го товарят излишно. Някакви съвети?

Възможно ли е температурите който вдига CPU-то да са проблем?
P.S колкото и да спирам останалите сервизи и приложения след рестарт пак си се пускат и пак трябва да ги спирам

По принцип Desktop Window Manager-а не трябва да товари толкова.
Възможно е да е от температурите. Провери каква честотата на процесора когато вдигне висока температура или директно си почисти компютъра! Според мен не трябва да става толкова горещ, дори и да е със стоковия охладител.

Туко-що го почистих от прах и смених термопастата. Ще видим как ще се представя. Благодаря

Температурите сега са добре :), ама пак сервизите на Microsoft товарят… мисля да го преинсталирам с по-стар билд

Версията на билда, не би трябвало да е от значение. А и освен ако не спреш по някакъв начин ъпдейтите на Winodws, пак ще се ъпдейтне до най-новата версия.

Нещо което може да направиш е да вдигнеш настройките и/или резолюцията на играта, така ще се увеличи това на видео картата, ако го увеличиш достатъчно, товара върху процесора ще намалее. Играта ще изглежда по-добре, без това да се отрази върху FPS-а.
Също може да намалиш настройките на неща, които товарят процесора, като партикъл системи, физики, Post-Processing и др.

1 Like

Когато имаш монитор/телевизор който е с по-голяма резолюция ( 4К във случая) и я ограничаваш до по-малка посредством windows… И не само… Така windows manager-a се товари с цел да ограничи до посочената от теб резолюция(1080p… Което е доста голямо ограничение).
Моя съвет е да върнеш стария монитор или да се опиташ да подкараш нещата на 4К.

Не, компютърът си изкарва нормално 1080p сигнал, все едно монитора е 1080p. Ъпскейлването се извършава от монитора.
Резолюцията на монитора не би трябвало да играе роля в перформънса, когато резолюцията на играта / windows-а остава същата.

1 Like

Update: Благодаря за помощта! За съжаление се отказах, тъй като Windows-a има 500000 процеса в Background-а с който се отказах да се боря…Ако тръгна да изключвам всеки един по отделно ми отнема суматия време и просто не си струва. Играта спича на г*з и се играе с FPS Който варира през 5 секунди от 20 до 60 кадъра…За щастие имам PS4 и почнах да си цъкам Project Cars на него😃

1 Like

🤔