При alt+tab мониторът ми изгасва, а после компа freeze-ва

Предварително се извинявам за всякакви неяснотии в поста ми! Ще се опитам да допълня с информация при въпроси в коментарите.

Проблем:
Вече втори път ставам свидетел на следния проблем с моя компютър. Докато играя и реша да alt tab-на, за да видя кой ми е писал или за да си сменя песента в някои редки случаи мониторът ми става черен, аудиото спира и след секунди мониторът просто се изключва. Веднага след това се включка и излиза съобщението “No signal” при което пак се изключва. После ОТНОВО се включва и този път се връща в началното си състояние - черен екран с работещо аудио. След това аудиото пак спира, мониторът сменя цветя си (примерно на синьо, защото бях натиснал ctr+alt+delete, но опциите не се бяха появили) и в единия случай се беше появила мишката ми, но аз не можех да я мърдам, т.е. компютърът ми е freeze-нал и единствено мога да натискам различни квалишни комбинации, с които да сменя цвета на монитора си в случай че сегашния не ми харесва (което ставаше бавно). Единственото, което мога да направя при появата на този проблем е да изключа компютърът си от копчето. Ако някой е имал подобен проблем или предполага каква може да е причината, моля да помогне!

Компютърът ми:
AMD Ryzen 5 3600Х 4.4GHz
Arctic Liquid Freezer II 240
MSI B450 Tomahawk MAX
16GB (2X8GB) Patriot Viper Blackout 3200Mhz, DDR4
SSD ADATA SX8200 Pro 256GB M2 2280 NVMe
1TB Toshiba 7200rpm HDD
MSI Radeon RX 5700 EVOKE GP 8GB,256bit,GDDR6
Seasonic S12III 650 SSR-650GB3 (650W) 80+ Bronzе PSU
PHANTEKS Eclipse P350X
Windows 10 Pro

Монитор:
Acer - KG241

Допълнителна информация:
Display Port кабелът е сменен наскоро, тъй като стария се беше развалил тотално
Видеокартата ми дойде с производствен дефект, но след един месец в Полша ме увериха, че всичко е управено. Известно време, обаче, имах проблем, при който мониторът ми пак изказваше, но водеше само до рестарт на компа.
Имам последна версия драйвъри на видеокартата.

Отново искам да се извиня, ако постът ми е неясен. В момента съм много изморен, но също и толкова притеснен.

В краен случай, ако никой не може да помогне, просто ще го заведа в кварталния сервиз, където бат Желязко със златните ръце най-вероятно ще го оправи :sweat_smile:

Пробвал ли си да инсталираш драйвърите начисто? Използвай DDU или AMD Cleanup Utility (или и двете :smiley:), за да дейинсталираш драйвъра и след това да го инсталираш наново. Може да пробваш и по-стар драйвър, в случай че има проблем с последния. Преди това можеш да export-неш настройките си на Radeon software-а, за да не трябва после да го настройваш наново (ако въобще се привил някакви настройки там).
Говорейки за радеон софтуера, в настройките, раздели “Graphics” и “Display”, може да пробваш да изключиш някои фунфции, като “Anti-Lag”, “Enhanced sync”, “FreeSync”, “GPU Scaling” и други, ако GPU scaling е изключено, може да пробваш да го включиш.
Друго нещо, което може да помогне е да промениш настройките на играта от “Fullscreen” на “Borderless”, също в настройките на Winodws → Gaming → Game Mode, може да изключиш Game Mode.
В момента не се сещам за друго. Ако нищо от това не помогне, вероятно ще ти трябва преинсталация на Winodws. Ако и това не помогне, проблемът най-вероятно е хардуерен, видео карта, рам или нещо друго :man_shrugging:
Успех! :slight_smile:

Здравей, извинявай, че не съм ти отгоорил почти седмица.

Върнах се към по-стара версия на driver-а, която е уж по-стабилна. Оказа се, обаче, че freeze-ването не се появява само като играя, а може да се появи, докато гледам Netflix, YouTube, а и най-вероятно във всеки един момент.

От както върнах на по-стара версия този проблем се появи само веднъж за тези няколко дена. Ще послушам първия ти съвет с DDU и AMD Cleanup-a. Ако пак се появи просто ще го водя на сервиз и ще им обясня подробно проблема.

Много ти благодаря за отговора!