Мога ли да сложа AMD като предният ми процесор е intel

искам да си сложа процесор на amd athon но предния ми е intel

Не. Също AMD Аthon процесорите като цяло не си струват. Специфично какъв ти е старият и новият процесор и за какво мислиш да ги използваш?

1 Like

Наблюдаеам пичагата който напоследък пише коментари ( @TheEagleGamerBG )… Не можеш да кажрш лоша дума за процесор който не си ползвал :)… За другите ти коментари по различни статии да не говорим… ( не хейтвам… Просто изразявам мнение :slight_smile: )
Процесора от към гледна точка на работа, клипове, ровичкане в нета е супер, за игри е по слаб, но се трае :slight_smile: ( говоря за по новите).
За да си сложиш AMD процесор с архитектурата Zen ( в случая Athlon) ще ти трябва дъно с AM4 сокет…

атлоните оварклокват ли си зашото ако се щеси сръвата повече от интелите

Новите Zen Athlon-и им е заключен multiplier, което остава само overclock-ване с base clock-а, което не е много добро. Най-много още 100 mhz, което не е огромна разлика. Също ще е хубаво @darkwolf, да каже за кои модели говори.

@blackviking21

Мисля, че мога. Лесно е да разбереш дали един процесор (или друга част на компютъра) си струва. Гледаш как се представя, колко ток харчи, колко топлина отделя и цена. Не е нужно да го притежаваш и да си го ползвал, за да знеш тези неща. Също, не съм казал, че е лош. Казах, че просто не си струва, мое мнение. Да за Word, Chrome и т.н става, но като се има предвид, че това е gaming форум, очаквам и да се играят игри на машината. Аз бих спестил поне за Ryzen 3.

3 Likes

Много зависи за какво се използват :slight_smile: Аз си взех новия Athlon за едно сървърче и ми върши перфектна работа тъй като е APU и не трябваше да давам излишни пари за видео карта.

@darkwolf не, няма да можеш да направиш подобно нещо. Също така не само марката на процесора е от значение, понякога дори процесора да е на същата марка, пак не можеш да го сложиш. Това дали можеш да ползваш някой процесор зависи от 2 неща.

  • Първото е така наречения цокъл(socket). Това на практика е мястото където процесорът ляга на дънната платка. То се различава не само между марките но и между моделите на дадена марка. Представи си, че имаш гайка(процесор) и болт(дъно), ако се различават по размер, резба те няма как да работят заедно.
  • Второто нещо от което зависи дали можеш да ползваш процесора е чипсета(не знам на бг как е думата). Чипсетът е малко чип на дънната ти платка, който помага за комуникацията между процесора ти и останалите устройства на дъното. Понякога дори сокетът да става за даден процесор чипсетът не става. Пример : Сокет 1151 има 3 чипсета.