Въпрос към Apple User-ите

Здравейте! Имам един въпрос, насочен към тези от вас, които използват компютър на Apple. От години се прехласвам по Mac-овете, проучвам, гледам видеа и смея да кажа, че разбирам достатъчно за да направя образован избор. Тази година завършвам училище и ще ми трябва лаптоп за университета, затова започнах да се интересувам още повече. Понеже имам доста добър настолен компютър и в близките години няма да имам проблем с играенето на каквито и да е игри, реших че мога да изпълня мечтата си и да се поглезя с един MacBook. Ще използвам лаптопа само за писане, интернет, и видео обработка, когато не съм вкъщи. Но имам желание да разцъквам нещо лекичко, когато съм на път. И въпросът ми е- до колко се справяте с игрите на Mac? Знам, че системата не се справя толкова добре, колкото Windows, но все пак ще имам ли проблеми с игрите от рода на The Binding of Isaac? Благодаря за помощта! :blush: :blush:

Edit: забравих да кажа, че съм се насочил към 15 инчовото Pro

5 Likes

Зле. В момента има повече игри на Linux откокото на macOS. Apple продуктите не поддържат DirectX, което е нормално, но поради някаква причина не искат да поддържат Vulkan, а OpenGL скоро няма да се поддържа.

За developer-и на, които им се занимава, могат да вкарат в играта си MoltenVK, което един вид превежда Vulkan към Metal (API за render-ване разработен от Apple). Това им позволява да използват Vulkan на macOS. Естествено, това изисква engine-а на играта да поддържа Vulkan, което засега за големи заглавия го прави само id Tech (Doom 2016, Wolfenstein 2), а за indie игри, Vulkan поддръжката за PC в Unity е още експериментална, a Unreal Engine 4, го поддържа само за телефон.

TL;DR ако някои разработчик иска играта му да е на Mac, engine-а на, които тя е направена трябва или да поддържа Metal API (който е само за Apple устройства) или да поддържа Vulkan с MoltenVK. Всичко това прави процеса много труден и като се има предвид, че повечето хора няма да купят Mac, за да играят игри, като резултат, не мисля че много разработчици ще се занимават.

P.S 5600 лв. за лаптоп, които ще се използва за ровене в нета, леки игри и видео редактиране, едва ли си струва.

2 Likes

Аз от скоро имам новият MacBook Air
Игрите които играя на него:
World of Tanks има линк под видеото за пускането и на apple компютри, от steam не става
CS: Condition Zero
Call of Duty 2 & Modern Warfare 2
Left 4 Dead 1 и 2
Minecraft
Team Fortress 2
Don’t Starve
Лигата
CS:GO

2 Likes

Макбука е по-макбукест
Той е за когото ходиш при приятели, но не искаш направо да им кажеш Im fucking rich

2 Likes

А защо отписваш машини като dell xps, lg gram и asus zenbook, какво толкова има в тоя мак, че искаш да си го вземеш? Или искаш да имаш мак, просто за да имаш мак?

5 Likes

От опит ти казвам че Mас не са направени за игри … Имам MacBook… И го ползвам основно за обработка на снимки, видеа, рисунките ми, като ходя по разни бизнес срещи, писане на документация. Нямат грешка в това отношение… За игри… По скоро леки такива, като cs, dota… И тн… За университет ще ти върши работа и то доста като цяло.

3 Likes

Благодаря Ви за отговорите! Попринцип знам, че не Mac и игри не работи като комбо, но питах дали ще мога нещо леко да разцъквам. По написаното разбирам, че ще ме оправи.
@iprogramforfood В интерес на истината да, искам Mac за да бъде Mac. Но не за да съм гъзар в Макдоналдс :smiley: :smiley: , а защото харесвам операционната система. Проста е, не трябва да се занимавам с настройките както при Windows и ще знам, че ако имам проблеми съппортът ще ми ги реши веднага. Освен това съм закачен за телефоните на Apple и ще мога да се възползвам от бонусчетата на екосистемата. Но да кажем да, искам Mac за да е Mac. :smiley: :smiley: :smiley:

2 Likes

Да хвалиш съпорта на апъл е като да хвалиш българските роми, че работят много…
Иначе за другите неща съм съгласен с теб.

4 Likes

Аз не съм имал проблеми със съпорта… Бързи и изчерпателни :slight_smile:

2 Likes

🤔