Bios update for 2nd get ryzen cpu

Не знам какво да правя, ще остана без процесор, така че ще трябва да го флашна директно. Ще взема р5 2600 и не знам кой биос да изтегля, най-новият ли или някой конкретен? след ъпдейта ще мога ли да ползвам сегашния r5 2400g или ъпдейта е само и единствено за конкретният процесор?

1 Like

Би трябвало да работи без ъпдейт.
Ъпдейтите само добавят поддръжка на нови процесори и то цяло поколение, примерно всички 2ххх процесори. Демек, щом си със 2400, 2600 би трябвало да работи.
Изклчюние правят някоя от по-евтините дъна, където премахнаха поддръжката на 1ххх процесори, за да добавят 3ххх.
Когато влезеш в сайта на производителя, там където теглиш биоса, би трябвало да излязат всички версии и срещу всяка да пише какво е променено. Виж в коя версия е добавен 2600 и я сравни със сегашната ти версия. Ако не знаеш коя ти е версията на биоса, при включване на компа, в първия може да излезе за кратко, ако не трябва да влезеш в биоса и да я видиш. Някои програми като AIDA64, също могат да ти я покажат.

2 Likes

Е да ама 2400G е 14нм, а 2600 е 12нм. Тоест може да трябва да се ъпдейтне ако не е поддържан
Edit: тия от ардес ми бяха казали, че са ъпдейтнали биоса катто го бях носил 2018, ама нищо не са направили… все още си е версия 3.0

Пак нещо съм им объркал номерацията явно :sweat_smile:
Най-добре провери в сайта им и си изтегли по-нова версия ако ти е необходима, както обясних по-горе. :slight_smile:

В нито една от версиите на биоса в сайта им не пише нищо за процесори, ама нищо. Само някакви предупреждения за различните ъпдейти и т.н. Сега ще погледа в някой форуми дали пише кои биоси поддържат 2600.

edit: биосът който ми трябва е p4,70 или по нов (нали?)

И ако ъпдейтна биоса още сега, няма да имам проблеми със сегашния ми процесор, просто ще мога да поддържам 2nd и 3nd gen?

В сайта вместо на биос, цъкне на “CPU Support List” и там пише в коя версия на биоса са ги добавили.
И ако ъпдейтна биоса още сега, няма да имам проблеми със сегашния ми процесор, просто ще мога да поддържам 2nd и 3nd gen?
Да

1 Like

Не би трябвало по-нова версия да има проблем с по-стар процесор. Новите версии са за поддръжка на новите както @bumtras каза. При дъното и Ryzena на габинка имаше този проблем, защото версията не поддържаше APU.

Секундите когато BIOSа се ъпдейтва са най-страшните… :smiley:

Аз имам обаче друг въпрос, аида64 ми показва че версията ма босът ми е p3.0, обаче ryzen 5 2400g сегашният ми процесор се поддържа чак при версия p4,50. Или аидата нещо е сбъркала или и аз не знам какво, не мога да си го обясня. Аз така ли иначе ще си го ъпдейтна до p4,70 де, ама ми стана интересно…