Компа ми Freeze-ва/забива :(

Компа ми Freeze-ва/забива,когато играя игри,когато слушам музика,когато гледам филми,дори когато съм в браузара.Ако някой има идеи как да го оправя да пише.
С Windows 8.1 съм.Също когато понякога забива отгоре където пише какво съм отворил пише името на програмата и “(Не отговаря)” и екрана става по бял.

Как точно забива, мишката продължава ли да работи или всичко замръзва?
Също какъв ти е хардуера (процесор, рам)?

Когато избелее екрана и цъкнеш върху прозореца 1-2 пъти с мишката, започва ли курсорът да се върти (все едно зарежда нещо) или излиза съобщение “нещо си.exe спря да работи”?

Влизал ли си в съмнителни сайтове (замунда също е такъв сайт)? Имаш ли антивирусна? Провери ли в таск менидйъра дали има процес, който товари много?

Понякога замръзва всичко,понякога мишката много бавно се движи се едно съм и намалил DPI-я.
Също да понякогазапочва кърсорът да се върти но понякога и изписва съобщението.Имам антивирусна(Avast).
Няма голям процес,който много са товари.И да влизъл съм само във замунда но преди години,защото вече този лаптоп него използвам,но сега сега почвам отвреме на време.И искам да го оправя.
Има
4gb ram ddr3
Intel Celeron CPU N2840 2.16GHz
1000gb hard
Nvidia Geforce 810M

Също понякога когато забие издава странен шум и където има места да си маха топлия въздух се усеща ако си сложиш ръката.И това го прави едновременно издава шум и много ряско маха въздуха.Мисля че този шум е от вентилоторите но не съм сигурен.

Какви са ти температурите когато забива? Според мен прегрява процесора и имаш thermal throttle.

Нормални…В игрите макс 80.А в браузара,когато слушам музика,гледам филми и т.н около 20-30 макс 40-50.Но никога не е стигало повече от 80.

Да не би Windows да тегли ъпдейти, докато го ползваш?

Може и от прегряване да е, но да не си видял, че вдига над 80 градуса или да е за много кратко. Вероятно термо пастата не е сменяна от много време.

Ако ти се занимава, може да инсталираш Linux на флашка и да видиш с него дали забива, така ще разбереш дали е от Windows-а или от самият лаптоп.:wink:

2 Likes

Не няма ъпдейти.И също не искам да минавам на Linux.Ако преинсталирам лаптопа дали ще се оправи или трябва да го карам на сервиз да го разглобят и да го оправят.

Идеята с Linux-а e да разберем дали е от операционната система. Повечето Linux дистрибуции могат да се използват без да се инсталират, директно от флашката. Не те караме да минаваш на Linux. Ако няма забиване значи преинсталация ще оправи проблема.

3 Likes