G4560 vs i3 8100

Обмислям да си взема нов процесор и се чудя между тези двата. Pentium-а е по-евтин и е от по-старите процесори, тоест няма да се налага да сменям дънната платка. Според Андро (ако някой го гледа) най-доброто бюджетно PC е това https://www.youtube.com/watch?v=UAsCoUJg1gQ&t=38s. Аз също 1050ti и 8GB RAM. Но след като видях друг клип се зачудих https://www.youtube.com/watch?v=1Jom97wl9fQ&t=165s (знам че тук е с GTX 1060 и 16GB RAM).
Излиза че двата процесора имат много малки разлики в performance им. Но цените… Ще съм благодарен за всякакви съвети. :grinning::grinning::grinning:

Какви са ти дъното и процесора в момента?

Процесорът е Intel Pentium 3500, но виж нямам абсолютно никаква идея каква ми е дънната платка. При баба ми съм с един лаптоп на който да разглеждам процесори. Целият ми компютър беше сглобен миналият юли, така че 100% дънната платка е твърде стара за 8-то поколение.

Не можах да намеря Intel Pentium 3500, но най-вероятно, дъното му няма да стане и за Pentum-a. В момента гледам Ryzen-ите и мисля, че един Ryzen 3 2200G ще е много добра опция. Излиза около 60 лв. по-евтино от I3, като се вземе в предвид дъно и рам, като е почти еднакво като performance.

Да ти кажа не съм много голям фен на AMD, но щом казваш сега ще разгледам как стоят нещата и с тези процесори. Предпочитам ако може да се придържам към Intel.

Виж ги. Ryzen-ите избиват рибата :smile:. Ако не си ги гледал от известно време, може да останеш изненадан.

BTW, сложих темата под категория Хардуер.

Да те питам има ли голяма разлика между първо и второ поколение на Ryzen. И не искам да си взимам вградена видеокарта щот това са пари на вятъра. По-добре същият процесор без вградената видеокарта. (сори за шантавите въпроси ама съм нов с Ryzen и AMD като цяло).

В момента цена/производителност, това е най-добрият Ryzen, дори и да не използваш видеокартата. Иначе няма кой-знае каква разлика. Новите трябва да греят малко по-малко, но няма да усетиш разликата, и естествено са една идея по-добри в игри. Но, пък и започват от 450 лв. само за процесора. (2200G и 2400G се водят от първо поколение). Като цяло са същите процесори, но с по-малки транзистори (14 nm срещу 12).

TL;DR Не е болка за умиране ако вземеш от първата генерация.

От това което прочетох, Ryzen не са лоши. Благодаря ти много за помощта, която ми оказа, @TheEagleGamerBG. Обаче все пак не искам повече да пипам нещо по този комп за доста време, затова бих искал второ мнение. Ще се радвам да чуя и твоето мнение, @Gothika_47.

4 Likes

🤔