Непостоянен GPU usage

Преди няколко месеца забелязах, че при всяка игра която включа се усеща stutter и че падат кадри. Реших да проверя чрез MSI Afterburner и открих, че на моменти картата се натоварва на макс и секунда по късно е на 15% или по-малко и така се държи постоянно. Това кара fps-a да варира от 40-50 до 120-130 всяка секунда, което в повечето случаи е unplayable. Нямам си никаква представа от какво може да е проблемът но ще се радвам ако може да помогнете.

Параметрите ми са:
CPU: Intel Core i5 4460 3.2 GHz
Дъно: ASUS H81M-K
GPU: XFX rx 480 black edition (с reference охладител)
RAM: 8GB DDR3
PSU: Corsair VS Series VS650
OS: Windows 7 Ultimate 64-bit SP1

Натоварването на картата (в Fortnite):
wtf

Принципно бих казал, че е процесора ти bottle-неква, но си с i5, така че не би трябвало да е така.

Кога за последно преинсталира windows? Също update-ни си драйвърите на видеокартата, ако вече не си и наистина бих препоръчал да минеш на Windows 10.

Също съм чел, че може и да има нещо общо със захранването. Можеш ли на постнеш снимка на всички параметри на MSI Afterburner? Също ако преинсталираш драйвърите, използвай DDU за деинсталацията на старите.

Още нещо, колко памет има 480-тката, 4 или 8 GB.

2 Likes

От 1-2 години не съм преинсталирал windows-a, защото не съм намирал причина да го правя. Според AMD Gaming Evolved имам най-новите драйвъри и когато проверява за ъпдейти показва че са up to date. Картата си е с 8 GB памет. Иначе принципно бих сменил захранването и операционната система, и сигурно ще го направя, но искам първо да видя дали има друго решение за да съм сигурен, че това ще го оправи.

Параметрите в игра:
afafa

Ако е софтуерен проблем, преинсталация ще го оправи, а ако е от захранването, дано да не е.

1 Like

Тъй като не видях инфо… как си с температурите? Я виж да не почваш да грееш много и да се trottleва от прегряване? И си сложете аватари моля ви. :smiley:

2 Likes

Принципно процесорът ми стига някъде 50-55°C, а видео картата обикновено е 75°C и може да стигне 80-85. Знам, че е доста но преди не е правила проблеми пък и имам приятели, които са с подобни градуси и си карат добре. Също едва ли стари игри като Far Cry 2 или дори Serious Sam 2 ще товарят картата толкова, че да не държи постоянен FPS :smiley:

Виж дали имаш някой бекграунд процес, който ти товари процесора много.

🤔