Въпрос относно GTX 1650

Здравейте! Тук съм за малко помощ в решението ми. Скоро си поръчвам GTX 1650, а процесорът ми е i3 6100.
Наясно съм, че ще има bottleneck, но според вас струва ли си тази видекарта с този процесор или GTX 1050ti aero x oc със този процесор?
Забравих да уточня, че имам и 8GB рам, и ще си взимам 500W захранваме за бъдещ ъпгрейд на процесора

1 Like

С GTX 1650 няма да има ботълнек, поне споре мен. Само, че GTX 1650 изобщо не си струва.

Знам, че е около 50 лв. повече от повечето GTX 1650, но и се справя значително по-добре от нея и като бонус има 2 пъти повече памет, което определено ще е полезно. Сега 4 GB са мининума, поне според мен.

Ако не ти се дават допълнителни пари, има и 4 GB версия, което се справя еднакво, само че е с 4 GB. Аз личо бих събрал пари за 8 GB версията, струва си за допълнителната памет.

Нещо, което трябва да отбележа, е че с RX 570, ще има ботълнек в някои заглавия. Особено тези с по-лоша оптимизация. Дори това да е така, невиждам причина да се вземе GTX 1650, като се има предвид цената.

2 Likes

Благодаря ти за помоща! И аз чета почти навсякъде, че RX 570 е по-добрият вариант срещу 1650, но аз я взимам главно за да играя, записвам и стриймвам от нея(не наведнъж разбира се:slight_smile: . Знам, че ще ме помислиш за странник с тази моя идея, но бюджетът ми е 400лв(за захранване и видео карта), и не мога да си позволя някоя по-мощна такава. Някой казват, че кодекът на AMD е по-добър, някой за NVDIA, но ще помисля добре за RX 570, защото найстина с тая 256bit-ова шина изглежда бюджетно зверче :slight_smile: . Със здраве!

1 Like

Това не е вярно. Хардуерният енкодер на NVIDIA е по-добър, особено на GTX 1600 и RTX 2000 сериите.

Ако си сериозен за steaming и бяхме 2015, щях да ти кажа вземи GTX 1650 въпреки разликата в fps, обаче откакто twitch позволиха дори и хора, които не са партньори да stream-ват с до 6000 kbps, взимай RX 570. Да stream от 1650 ще излежда по-добре, но не достатъчно за разликата в fps-а.

Самата шина не е чак толкова важна. Помага, но не е главният фактор.

1 Like

Принципно, ще стриймвам игри от сорта на Fortnite, Project Cars 2, CS и подобни, но не на максимални настройки. Целта ми е да стриймвам на 720p със 60fps, с горе-долу добро качество, и за това се чудя между двете видео карти

Но спрямо цената и performance-а вероятно ще е rx 570-ката. Важно ми е стриймът да е smooth и да не лагва, и горе-долу да изглежда добре картината

1 Like

Този процесор и тези видео карти са прекалено слаби за какъвто и да е било стриим ;/. Не че не можеш, но няма да си доволен, 60fps е доста висока цел, 720p на 30fps е нещо по - реално.

1 Like

Ако ползва видеокартата, няма да е проблем. Самите карти имат H.264 чип, който се занимава с енкодиранто. Мисля, че ще може 720p60.

1 Like

Във фортнайт ще му е мега тегаво. Другите игри ще е ок.

1 Like

Fortnite? Защо точно нея? Знам, че предпочита Nvidia видеокарти, но не е игра, която бих описал като “тежка”.

1 Like

Като gta може да се опише като тежка

GTA 5, бих описал като scaleable. Може да върви на 2200G или да накара RTX 2080 Ti да се поти.

2 Likes

В крайна сметка се спрях на 4 гигабайтовата AsRock Phantom RX 570. Смятам, че 8гб модел е нещо прекалено за мен, понеже не играя на макс, пък и след време и процесора ще сменям, мисля , че ще е ми е предостатъчна, като имате предвит, че в момента стриймвам от gt 720 и някак си връзва двата края на 720p 60fps на нисък битрейт със същата i3-ка (Minecraft, LOL CS:GO).
И да попитам, със тоя моя процесор изобщо ще мога ли да играя на високи настройки някой игри със бъдещата видео карта?

1 Like

Зависи от играта. :slight_smile: Знам, че е малко банален отговор, но е истината.
Даже може да зависи от това какво правиш в играта. Пример! В Witcher 3 за по-голямата част на играта, когато си в горите, процесорът е под сравнително нисък товар, но влезеш ли в някои от 2-та големи града и товара на процесора се покачва значително.

Но, като цяло тренда в момента е, че игрите започват да използват все повече и повече от процесора. Аз лично очаквам, когато излезнат PS5 и Xbox Scarlet, изискванията към процесора да се покачат значително. Разработчиците принципно третират конзолите като минимума, а в сегашните конзоли процесорите са пълни картофи. Поради тази причина, за последните 6 години игрите не са искали много процесор, но новите конзоли ще имат от новите Ryzen-и и разработчиците определено ще ги използват. Гледай да вземеш нов процесор, когато можеш, но в момента, видеокартата ти е с по-голям приоритет.

Имай предвид, че с RX 570, ще можеш да stream-ваш с видеокартата, което трябва да намали товара на процесора бая, но качеството на stream-а няма да е много добро (на Nvidia енкодера им е бая по-добър, но пък разликата в fps-а е още по-голяма).

1 Like

Благодаря ти много!

1 Like

Когато излязат 3-та Ryzen-и генерация ще се поглезя с един 3600x(ако ли така ще се казва😃)

2 Likes

Фортнайт е доста не оптимизирана и при стриим прави супер мн мизерии, качва производителността с няколко пъти.

1 Like

Това означава, че ти качва fps-а няколко пъти :man_facepalming::lul:

2 Likes

В какъв смисъл при stream? Самата игра товари, колкото принципно. Една игра не става по-тежка като се stream-ва. Може би аз не разбирам какво искаш да кажеш?

1 Like

Играта не товари, OBS-a товари. Обаче когато имаш допълнителни процеси, които си взимат мощност пак от процесора, форта започва да се държи неадекватно на моменти, дърпайки повече процесорна мощ от това, когато няма включен OBS. Идея нямам защо го прави, това са лично мои наблюдения.

1 Like

🤔