Относно Hyper Threading-a

Да кажем хипотетично, че имам два процесора-единият е с 4 физически и 4 логически ядра, клокнат примерно на 3 Ghz, а другият процесор е с 2 физически и 4 логически ядра (Hyper Threading) и също е клокнат на 3 Ghz.
В такъв случай те еднакви ли са по мощност?

Зависи от програмата. Доколкото знам, ако използваш приложение, което може да използва много ядра много добре, Cinema4D, Handbrake, OBS, тогава не би трябвало да има разлика. Но примерно в игри съм виждал случаи в, които Hyper-Threading-а е намалял кадрите. Ако някой знае повече, plz post.

2 Likes

Това е много относително. Hyper Threadingа не работи при всичко на 100% и има голяма разлика от процесор до процесор и от програма до програма. При мен Sony Vegas дори не взима 100% от процесора ми и пече клипвете много бавно. Някой игри пък не взимат всички ядра. За жалост докато не почнат да правят програмите и игрите да се възползват на 100% от процесорите мощността им ще е много относителна.

2 Likes

Процесорът с 4 физически ядра би имал много по-висока “чиста мощност” спрямо този с 2 ядра 4 треда (при еднакво IPC). Това как игрите ще се представят е отделен въпрос и варира от игра до игра.

1 Like