Как да използваме приложението Keypass 2 , за да сме защитени

Реших , че е добра идея да направя tutorial за приложенията Keypass 2 , за да сте добре защитени в сайтовете , който ползвате и да не се налага да ползвате една и съща парола навсякъде.
Може да свалите приложението от тук:Downloads - KeePass
Като стартирате приложението ще ви излезе това.!


След това трябва да направите това:

И избирате къде да запишете database файла и ако сте много параноични може да го качите на флашка , но трябва всеки път да я пъхате в компа , за да отворите приложението.
След като сте избрали място за database-а ще ви излезе това.

Тук трябва да си въведете паролата и ви съветвам да е дълга и да използвате малки и големи букви.Също така , е добра е да използвате различни езици и числа. И отново , ако сте параноичен може и да изберете отметката _Key file / provider _ , което е файл , който се въвежда , когато влизате в приложението заедно и с паролата естествено. Ако , имате такъв файл е добра идея да го качите на флашка. За да не пишете 2 пъти паролата може да цъкнете 3-те точки и тя автоматично се попълва.
След това давате име на database-а и вече започва магията на Keypass.
След това идвате тук и натискате десен бутон , за да направите нов “вход”.

След това идвате тук.

В полето title пишете за какво е този “вход” на примерно title:Gmail
В полето user name пишете имейла за “входа”
А в полето password пишете какво…паролата ви.Готиното на Keypass е , че тя може сама да ви създаде парола от този бутон.

И натискате Open Password Generator и ви отваря това.

Тук може да нагласите какви символи да съдържа паролата и колко да е дълга тя , или може просто да си в напишете сами :grin: . И вече сте готови с вашия първи “вход”. След това може да да копирате link-а и паролата и да я поставите когато Ви трябва , за да я копирате трябва да направите това.

И като копирате паролата имате време , за да я поставите и това е таймера.

И като цяло е това. Надявам се да съм ви бил полезен и да не съм пропуснал нещо.

5 Likes

Хубаво урок ама какъв е смисъла всичките Screenshots да са толкова големи при положение, че 80% от мястото на екрана е празно? :smiley:

1 Like

Утре ще го оправя :grinning:

1 Like

Най-сетне туториал, който не е свързан с крипто валути. :smiley:
Добра работа! :wink:

2 Likes

много лов за теб :jaba:

Както би казал Morty: "Звучи, като използване на една парола за всички сайтове, с допълнителни стъпки ". :joy: :lul: :kappa: :kappa10000:

Имам тъп въпрос. А трябва ли ръчно да сменям новата парола на facebook, защото като настроя entry и си създам рандом парола после за facebook Ми иска старата?

Ръчно си сменяш старата парола с новата. :slight_smile:

И така всеки път ? Също искам да попитам дали да си запазвам паролите с google chrome password manager ?

Всеки път, когато си сменяш паролата в програмата, трябва да я смениш и в сайта.
Няма смисъл да си запазваш паролите в хром мениджъра, понеже ако ти го хакнат ще имат достъп до всички останали пароли.

Последен въпрос имам :smiley: Добре ли ще е да си запазвам паролите за да влизам по бързо или всеки път да си ги въвеждам ? Смисъл примерно да натисна запомни ме на gmail-a или просто всеки път като влизам да ми иска парола ?

За това не съм много сигурен, ако само ти имаш достъп до компютъра, мисля че не е проблем, освен ако не изтеглиш някой вирус, който да открадне информацията от браузъра ти.

А за паролите има и друг вариант (ако не си параноичен като Готьо), може да си запаметиш само най-важните пароли в програмата (Steam, paypal, google и навсякъде където си въвел кредитна карта), а останалите пароли да ги пазиш в гугъл хром мениджъра.

Ти си преценяваш. :wink:

Мерси за отговорите!

1 Like

А ако си сменя компа какво да правя кажете ки ,че мя вече се троши

Export-ваш като CSV, качваш го на флашка, отиваш на другия комп (или след като преинсталираш) и отваряш CSV-то с Keypass 2.

Keepass е просто база данни със всичките ти пароли. Прави ги сложни да не ги помниш, но ти трябва във всеки сайт да си смениш паролата на тази генерирана от програмата.

@BlueBow Мяташ си файла на новия или го ползваш през телефона си. Иначе гледай да си пазиш копие на файла на няколко места.

Искам да попитам ако съм от телефон как мога да си видя паролата ?