Как да се защитите данните си от хакери, malware и друг зловреден софтуер докато сте онлайн

Доста хора в стрийма и коментарите ми в youtube казват, че са ги “хакнали”, но вместо някой супер хакер да използва хиляди сървъри и код написан от господ да им разбие паролите те са ги дали сами…

Поради тази причина реших да направя тази тема за да можете да си защитите малко акаунтите и да не правите глупави грешки, които биха ви стрували много.

Защитете браузъра си!

Ако браузъра ви, не е защитен може да се случат доста лоши неща с вас докато ровите в нета. Не забравяйте, че както в реалния живот и в интернет има хора, които искат да се възползват от факта, че някой хора са много зле информирани (като баба ви) и ще правят всякакви шмекерии.

Сега ще ви препоръчам няколко добавки за вашия браузър, които ще ви помогнат да сте малко по-защитени, но имайте в предвид, че най-добрата защита винаги е била… МОЗЪК!

HTTPS Everywhere

Тази добавка, ще направи така, че всеки сайт, който посетите автоматично да превключи от несигурния http:// към сигурния https:// . Разликата, е че във втория случай данните ви са криптирани докато стигнат до сървъра и сте защитени от доста различни видове атаки.
Линкове:
Firefox: HTTPS Everywhere – Get this Extension for 🦊 Firefox (en-US)
Chrome: HTTPS Everywhere - Chrome Web Store

Гледайте URL-то за да не изгорите с някой Phishing Site!

Винаги гледайте дали URLто на сайта, който ползвате е правилно и има зелен катинар. Така сте сигурни, че сте на истинския сайт а не негов клонинг.
image

Тази тема ще се ъпдейтва с времето! :slight_smile:

4 Likes

Също ако използвате svgSteam за да се логвате в някакви Trading сайтове или сайтове за разни Skins, etc. И както готьо е казал трябва да има Зелено “Secure

Secure:

Screenshot_1357

Suspicious:

Screenshot_1356Много важно за нови Steam User-и!

Винаги имайте наличен Steam Guard Mobile Authenticator на телефонът ви!

Така дори и някой по някаква незнайна причина да е познал паролата ви ще трябва да ви има телефона, за да може да влезе в акаунта ви.
В първия Tab на App-а ще намерите Steam Guard, който ви дава random код, който се сменя на определено време, с който се Log-вате в акаунта ви след като сте си написали password-a и username-a.

Може би трябваше да напиша отделна тема за Steam Authenticator-a, ама too late :kappa:

1 Like

Мистик ще правиш ли тема за пароли и password мениджърите или аз да я направя

Ако я правиш ти гледай да е грамотно написана, да има снимки, подробни стъпки и лесно разбираема. :smiley:

Естествено и ще пробвам тоя път да не е леш

1 Like

Друго, което може да се направи е VPN. Особено ако сте на public wi-fi в някой хотел или рестoрант, VPN според мен e задължителен. Ако не ви се копува от някой доставчик, може да си направите сам. Digital Oceаn имат доста добър guide (https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-set-up-an-openvpn-server-on-ubuntu-16-04). Взимате си VPS и сте готови. Ако не ви трябва за вкъщи може да си купите едно Raspberry Pi и да си го хоствате от вкъщи, за когато отидете някъде.

🤔