Как да хостнете Minecraft сървър на компютъра си

Понеже видях, че бая хора искат да знаят, как да си направят сървър, реших да напиша този guide.

Ако искате server, има няколко вариянта. Единият е да си наемете сървър от компания като server.pro, специяло за тях знам, че имат безплатен план. Проблемът с тези компании, когато не си плащаш за хост, е че има или бая чакане, или самият сървър върви зле. В този guide ще ви обясня как да си хостнете сървъра на вашият комютър.

I. Хардуерни изисквания.

 1. Ако искате да играете и хоствате на един компютър, моля не го пробвайте ако имате по-малко от 8 GB RAM. Сървърът, подобно на самата игра, изисква доста RAM. От страна на процесора, гледайте да има поне 4 ядра. Видеокартата няма значение стига да може да подкара играта.

 2. Ако имате отделен компютър, който ще използвате за хост, 2 ядра и 3 RAM трябва да стигнат. SMP сървъра, на който съм системен администратор (линк към темата във форума) е с такива параметри. Също, ако е отделна машината за хост, аз бих я преинсталирал на CentOS вместо Windows. Този guide ще е за Windows. Кажете ми ако искате отделен guide за това как се настройва сървър на Linux дистрибуция като CentOS.

II. Java

 1. Ако играете Minecraft, вие вече имате Java инсталирана на вашият компютър. Това незначи, че можете да прескочите тази стъпка. Ако искате вашият сървър да може да използва повече от 1.4 GB RAM, ще ви трябва 64 битовата версия, която не се инсталира с нормалият инсталатор.

За да сме сигурни за това, че имате Java, отвортете команден прозорец и напишете “java -version”, естествено, без кавичките.
Screenshot_7

Ако ви излезе грешка, значи или нямате Java или тя не е добавена към вашият PATH. За да видите кое от двете отидете в C:\Program Files\ и вижте дали има папка Java. В нея трябва да има папка, чието име започва с jre след което трябва да има нещо като версия. Уверете се че тази версия е 1.8.0 след това числата нямат значение.

Screenshot_2

Ако не я намерите под C:\Program Files, може да е в C:\Program Files (x86). Ако е в x86, значи имате 32 битовата версия, която преподъчвам да деинсталирате и да видите следващата точка за това как се инсталира 64 битовата.

Ако я намерите някъде, но имате грешка в cmd, вижте точка 3 от Java секцията, за това как се добавя в PATH.

На Linux този проблем не същестува или поне на мен не ми се е случвало.

 1. Инсталация на 64 битова Java.

Идвате тук и сваляте Windows Offline (64-bit).
Screenshot_3

След това го инсталирайте. Инсталацията е проста, next next и finish. Няма нещо специялно.

След, което вижте дали работи в cmd с командата от по-горе.

 1. Добавяне в PATH

Ако след инсталацията на Java не ви дава грешки, може да прескочите тази стъпка, но за тези на, които има дава грешки след инсталация или вече са имали Java, но не им е работила правилно, трябва да я добавим към вашият PATH. Отивате там където ви е инсталирана Java, после в папката, която започва с jre1.8.0 (принципно в Java папката ще има само една папка, но е възможно да имате няколко версии инсталирани едновременно или jdk, който се използва от разработчици).

Screenshot_2

След това е bin папката. После кликате на празно място горе (виж снимката) и копирате пътя.

След това, отворете контролният панел > System and Security (система и защита, ако сте на български) > System (система) > Advanced System Settings (Разширени настройки на системата)

Screenshot_5

Трябва да ви излезне едно прозорче, под таба Advanced кликате на Environment variables.

Screenshot_8

Трябва да ви излезе още един прозорец, тук в горната половина, под колконата Variable, търсите Path (може да е написано и PATH, няма значение).

Изберете го и кликнете на “Edit”.

Не се притеснявайте, ако тук има други работи, просто цъкнете на “New” и като ви даде да пишете, поставете пътят към Java, който копирахте по-рано. След, което натиснете Ok и затворте другите прозорци. Сега когато напишете “java -version” не би трябвало да има грешки.

Screenshot_22

Ако нямате Path, кликнете на “New”, за Variable Name, напишете Path и на Variable value поставете пътят, който копирахте.

Screenshot_23
Натискате ОК и затваряте.

III. Сървърът

Ок. Най-после стигнахме до това как се прави самият сървър. Тук имаме няколко вариянта. Единият е default minecraft сървъра, който го предлагат от Mojang. Аз лично не бих го използвал, освен ако не искам в съръра да могат да се използвт exploit-и или ако искам да съм на възможно най-новата версия. Проблемът с този сървър е, че е сравнително неоптимизиран.

Другите опции са CraftBukkit, Spigot (този който аз препоръчвам) и PaperSpigot (сравнително нов, значително по-бърз от Spigot).

Без значение, коя версия изберете, всичките поддържат плугини. Дори и вашият сървър да не използва плугини, аз пак бих инсталирал някоя от тези версии, понеже са значиелно по-добре оптимизирани. Тук ще покажа как става със Spigot, но ако искате да ползвате някоя друга версия, просто използвате .jar файла за тази версия. Останалата част от процеса е същата. Няма значения дали е CraftBukkit или PaperSpigot, или на коя версия е.

 1. За spigot, отивате тук, избирате си версия и я сваляте.

 2. Направете си папка на десктопа или където ви е удобно и преместете .jar файла, който току-що свалихте в тази папка.


  Трябва да изглежда така.

 3. Отворете notepad и напишете следното вътре. “java -Xmx2G -jar <имтето на вашият .jar файл>” отново без кавичките. На нова линия, напишете “PAUSE” с главни букви. При мен изглежда така. При вас, сигурно имтето на .jar файла ще е различно.

Screenshot_12

Да обясня малко какво прави това. java пуска Java, -Xmx2G дава на сървъра максимум 2 GB RAM. Mоже да дадете тази стойност и в MB ако вместо G напишете M. Пример: -Xmx2048М e същото като -Xmx2G. -jar казва на java да пусне даденият .jar файл.

PAUSE командата, казва на cmd да не се затваря след като server-а спре. Това ни позволява да видим ако има някъкви грешки, ако не се пусне правилно.

След това, запишете документа, като .bat файл. Няма значение как се казва, стига да е .bat. Ще кръстя моят start.bat. Уверете се, че сте задали типа на All Files. Запишете файла, където е вашият .jar файл.

Screenshot_13

След това, върнете се в папката и кликнете 2 пъти на start.bat или както сте кръстили вашият .bat файл.

Ако всичко е нормално трябва да видите това. Маркираното в червено, не е проблем. Това казва, че spigot-а е стар. Това е е проблем. Нека обърнем вниманието си към маркираното в зелено. Това казва, че трябва да приемем условията за ползване. Затворете cmd и се върнете в папката.Screenshot_16

Отворете eula.txt (маркиран в чевено).

Screenshot_17

Където пише false, заменете го с true. Затворете и запишете файла.

Нека отворим server.properties (маркиран в зелено). Може да иползвате notepad или notepad++, за да го направите. Тук са повечето неща, които могат да се конфигурират. Самите имена обясняват добре за какво са. Тук търсим 2 неща:

 1. server-ip
 2. online-mode

Screenshot_18

server-ip, както името подсказва, е ip-to на нашият server. Ако нямате рутер, тук пишете вашето публично ip. Ако не го знаете, пишете в google “what is my ip” и ще ви излезе. Ако сте като повечето хора и имате рутер, тук задавате вашето private ip. Ако не го знаете, отваряте cmd и пишете “ipconfig”.

Screenshot_19

Тук търсите мержовият адапер, чрез който сте свързани към рутера. Аз имам няколко, понеже имам VMware инсталирана. След като намерите адаптера, търсите IPv4 адреса. Това ви е private ip-то.

Обратно в server.properties, другата опция, която ни интересува е online-mode. Това, както и повечето работи в този файл, зависи от вас. Тази опция казва на сървъра дали да позволява само на хора с купена minecraft да влизат в servera. Аз ще я сложа на false, но ако искате вашият сървър да е само за премиум minecraft, оставете я на true. След това запишете файла и го затворете.

И като цяло сме готови. Може да кликнете на start.bat и да пуснете сървъра. Първият път ще отнеме малко повече време. Когато изпише Done, значи server-a е пуснат и може да влезете. Ако искате да го спрете, напишете stop. Не натискайте X-а на конзолата, освен в краен случай. За да го тестваме, може да влезем в сървъра с вашето private-ip или ако нямате рутер, public-ip.

Screenshot_20


(Знам, че не ми е активиран windows-а, не казвайте на Bill Gates :smile: )

Ако тези с, които искате да играете, са на същата мрежа като вас (вързани към същият рутер, без значение дали е по wifi или с кабел) значи сте готови. Честито. Давате им private-ip-то си и всичко е 6.

Ако не сте на една и съща мреже обаче имате още работа.

IV. Отваряне на портове
Ако нямате рутер, може да прескочите тази стъпка. За тези от вас, които са с рутер, няма стандартен начин да ви помогна. На всеки рутера му е различен и моят не е от известните марки, така че няма много смисъл да ви показвам как става на него. Но стъпките са тези:

 1. Влизате в контролният панел на рутера.
 2. Отваряте порт 25565 за TCP и UDP.
 3. Profit

Чичо google е ваш приятел. Разровете са за това как стават тези стъпки за вашият рутер. Също ако вашият рутер е предоставен от вашият интернет доставчик, има шанс да не ви кажат паролата, съответно неможе да отворите порт. Ако това е така, единствената опция ви е hamachi. Няма да обяснявам как става, но инсталирате, правите мрежа, каните тези с които играете (те също трябва да имат инсталиран hamachi) да се присаединят към нея. В server.properties въвеждате hamachi ip-to си.

EDIT: @Gothika_47 предложи този сайт: https://portforward.com/ за портовете.

Ако не ви се налага да използвате hamachi, дават на приятелите си public ip-то ви, по-горе пише как да го намерите и те го използват, за да се свържат. Вие, използвайте private ip-to си.

Еми, това е. Знам, че е дълъг поста. Ако имате въпроси, пишете ми. Но, моля, преди да ми пишете, вижте дали отговорът не е на едно търсене в google разстояние.

glhf

7 Likes

Bruh… :wutface:

Аз очаквах нещо от типа:

 1. Свалете Java
 2. Свалете Server.Jar
 3. Напишете това в един .bat файл
 4. Отворете файла

Сигурен съм, че 90% от хората ще се изгубят в този туториал. :smiley:
Въпреки това браво за урока! Много подробен и добре написан въпреки, че съм сигурен, че след време ще се върнеш и ще променяш неща. Аз поне така правя.

5 Likes

Това го забелязах, като го писах, но се надявам, че като съм описал процеса детайлно, може да се следава стъпка по стъпка. Може и да се хвана да го направя във видео формат, но ще видим.

5 Likes

Port Forwardingа ще е нещото което 90% няма да направят. Може да внедриш този сайт някъде в поста:
https://portforward.com/

3 Likes


Мхм тук какво да избера?

на мен конзолата ми се отваря за една секунда и се затваря

Добави ли ли PAUSE във файла? Можеш да дадеш десен бутон върху файла, след това edit (редактиране) и да видиш дали не си объркал нещо :wink:

1 Like

Незнам защо,но не мога да хоста сървър с повече
от 1g рам а преди можех аз имам 16G Ram Ddr4

Някъде в настройките на сървъра ти си отделил само 1GB рам или не си със 64 битова Java.

1 Like

Благодаря това с 64 битовата java e.

1 Like

🤔