Хостване на Minecraft сървър

Здравейте. Имам един проблем. Решихме с приятели да играем minecraft в наш сървър, но безплатните са ужасни. Имах един стар компютър, свързах го, запалих го и направих сървър стъпка по стъпка. В сървър конфигурацията направих сървъра да е офлайн защото сме с кракната игра. Аз мога да се свържа към сървъра, а приятелите ми не. Мисля, че аз мога да се свържа защото компютъра ми е на един рутер със сървърният компютър(ако мога така да го нарека :joy:) . Четох и гледах в Интернет, пробвахме много неща, но нищо. Излиза им първоначално connecting to server и после connection time out (ако не се лъжа). Можете ли да ми кажете какво да направя, че и приятелите ми да могат да влезнат.

1 Like

Влез в https://www.whatismyip.com/
На първия пише "My Public IPv4 is: " това е айпито, което щя трябва да ползва твоя приятел.
Относно порта, някъде в настройките на сървъра трябва да има порт (предполагам вече го знаеш що си влизал в сървъра). За да могат други хора да влизат в сървъра, трябва да влезеш в настройките на твоя рутер и да настроиш нещо наречено “port forwarding”. За всеки рутер е различно, ако не можеш да го намерих, в интернет има много клипчета за различи рутери, така че потърси. Когато го намерих, обикновено е необходимо да напишеш само три неща: някакво име, локалното ip на сървъра (нещо от рода на: 192.168.x.xxx) и порта.
След като направиш това, твоя приятел трябва да може да влезе.

Във форума има тема как се хоства MC сървър, същото нещо го има бяснени и там. Ако има нещо не ясно може да погледнеш:

1 Like

Мисля, че проблема ми идва от това, че не съм отворил портовете. Сега ще видя как да го направя.

Добре, звъннах на доставчика ми и ми казаха, че портовете ми са отворени. Направих сървъра на ново, както пише в темата и приятелите ми пак не могат да влезнат в сървъра. Пробвахме и с Hamachi на Lan ама пак не стана. Някакви идей защо нищо не работи :slight_smile:

Портовете се отвярят в настройките на рутера. Някои интернет доставчици, блокират портове, но явно твоят не е от тях. Ще е хубаво ако постнеш server.properties файла.

2 Likes

Ето скрийншот на конфигурацията на сървъра. Ip-то е IPv4.Screenshot (3)

От страната на сървъра, всичко изглежда точно. Ако си отворил портовете на рутера както трябва, други хора би трябвало да могат, да се свържат използвайки публичното ти ip. Не това, което е тук.

2 Likes

[sujalqvam che ne pisha na bg, no kompa m e vnos] Na koq versiq e survara?

Обади се на доставчика и го питай какъв ти е ип адреса… Дали е СТАТИЧЕН или ДИНАМИЧЕН

Ако е СТАТИЧЕН, това означава, че е отворен и може да бъде отворена мрежа която да не бъде локална и да могат да влизат хира в тази мрежа првз твоето ип

Ако е ДИНАМИЧЕН, това означава, че ип-то ти е един вид затворено и не позволява външни връзка да се свързват към създадената от теб мрежа.

Питай го дали може да ти го направи статичен ако в момента е динамичен ип адреса ти (малко ветоятно да го направи ама пробвай).
Ако не стане… Нямаш друг избор освен hamachi LUL

2 Likes

При твоят интернет доставчик може и да е така, но за повечето, дали един адрес е статичен или динамичен, няма нищо общо с това дали има “директен достъп” до ip-то.

Разликата между статично и динамично ip, е че динамичното се сменя през даден период от време. Това е.

Аз съм на escom с динамично ip и досега не съм имал проблеми, като отварям портове.

Това обаче, не значи че доставчика не правят проблем. Доколкото знам, някои доставчици, блокират определени портове за не бизнес връзки. Съмнява ме, че 25565 е един от тях, но е възможно.

2 Likes

🤔