Защо си сглобих NAS?


#1

Здравейте,

Готьо вече знае, но нека споделя малко опит и с Вас. Наското реших, че трябва да си направя собствен NAS, сега тук много от вас ще си кажат, ама за кво ти е тва чудо, то е безполезно и т.н. Ами нека ви споделя, за какво го ползвам аз и защо ми беше нужен.

Първото нещо което искам да споделя с вас е хардуерът, които взех.
Първото нещо на което се спрях и беше определящо за всички компоненти беше кутията, а именно Fractal design node 304 - този малък красавец има място за до 6 3.5 инча диска, което е беше доста важен фактор - все пак е NAS. Не ми трябва много CPU мощ, за това взех ryzen 2200g, което ми спести и взимането на видео карта. Заедно с това вътре са 2x4gb 2400 hyperx рам. Всичко това лежи върху ASRock Fatal1ty AB350 Gaming(само това успях да намеря) mini itx. Плюс 4 диска по 1TB, ще обясня защо са 4 малко по-надолу.

До тук хардуерът е супер, нека видим и малко софтуер. Операционата система, която подкарва всичко това се казва FreeNAS а отдолу лежи FreeBSD. Доста е гъвкава и можеш да правиш доста неща с нея.

Супер, вече имаме всичките налични компоненти за да го пуснем в действие!
Ето и причините заради, които ми трябваше NAS.
Първо - СИГУРНОСТ, горе споменах, че в системата има 4 диска. FreeNAS използва ZFS като файлова система, което позволява, дисковете да бъдат конфигурирани в raid z 2 - което ще рече че до 2 диска могат да се развалят и аз все още, ще имам достъп до цялата информация и ще мога да си я възтановя. За да постигнем това обаче, даваме жертва от пространстово.

Второ - през свободното си време се занимавам с фотография, което значи че имам около 1.3TB снимки, на моя компютър, които не искам да загубя. Ако ги държа на моят компютър, който има 1 диск, той може да си замине по всяко време и аз да остана без снимки… Има алтернативи, като клауд пространство и т.н. които не ми допадат толкова…

Трето - медия сървър! Не знам вие как гледате филми на вашите телевизори, но аз мразя да си връзвам лаптопа към телевизора или да размятам флашки и да чакам файловете да се прехвърлят и т.н. За това използвам Plex, което ми позволява да гледам филми директно от NAS сървъра.

Четвърто - виртуализация! Както може би си личи от името ми се занимвам с програмиране и често ми се налага да пускам различни виртуални машини за да тествам някакви неща. Машинката ми служи перфектно за това :slight_smile:

Та… това е което имах да ви споделя. Като цяло ако имате информация, която ви е ценна със сигурност си струва да се инвестира в нещо такова :slight_smile:

P.S вчера си поръх 10gbps карти за компа и сървъра FeelsGoodMan.

Ако имате въпроси - питайте :slight_smile:


#2

Ам…на кратко може ли? :rofl::joy:


#3

Здравей!
Аз се опитвам да направя нещо подобно, но подхода ми е доста различен.
Понеже имах под ръка Orange Pi zero, реших да използвам него за мозък на операцията, заедно със sata към usb преходни, за да свържа само 1 хард диск. Не ми трябва голяма скорост или пространство, просто исках да имам резервно копие на файловете си, което да става автоматично, а и възможността за достъп до тях през интернет е голямо предимство.
Проблема в момента ми е предимно софтуерен. Ползвам DietPi за операционна система и Nextcloud за синхронизирането, но това едва ли ще крайната конфигурация. Последния път не можех да направя, някой настройки на Nextcloud-а и реших да го преинсталирам което става трудно, понеже DietPi-я ми дава някой грешки по време на инсталация и дори след новата инсталация пак имах същия проблем. Тази седмица имам време да се позанимавам с него, мога да ви държа в течения с процеса.
Ако имате идеи и съвети, съм отворен.
Ще постна една стара снимка на хардуера сглобен в кутия от някакъв приемник (weird flex but ok ) :joy:


Казвам, че снимката е става, понеже вече не ползвам това захранване :smiley:
edit: също вече съм изкарал букса с някой GPIO пиновете, защото понякога го ползвам за препрограмиране на микроконтролери.

Извинявам се на тези, на които съм им доскучал! :slight_smile:


#4

Аз се опитвам да разбера, как имаш 1,3 TB снимки? :open_mouth: От колко време се занимаваш с фотография?


#5

@bumtras Аз ползвам Nextcloud за да си backup-вам телефона, когато се върже вкъщи на wifi-я, но нещо с последните ъпдейти не ми харесва как работи и търся алтернативи, иначе интересен проект :slight_smile:

@TheEagleGamerBG Занимавам се с това от близо 2 години и както казах ми е хоби… относно това как имам толкова много място заето от снимки, отговорът е прост, когато снимаш RAW снимките стават доста големи и са от 25 до 30мб едната снимка. Когато ги натрупаш повече като бройка и си заемат място :slight_smile:


#6

Знам, че заемат бая място и аз имам камера и снимам в RAW. По-скоро съм учуден от това колко са много. Може би аз не снимам достатъчно.


#7

Ами за 2 години толкова… :smiley:


#8

@iprogramforfood ако сложиш малко снимки и скрийншоти темата ти ще е бомба. :smiley:

Иначе стария ми компютър (тоя с AMD FX котлона, дето загряваше като стриймвах ISAAC) май, че е в съквартиранта ми и се чудя дали да не го взема и да го превърна в NAS и аз. Кутията му е пълен шит, но има всичко нужно в нея.


#9

Ще гледам да добавя някви, да.
Относно това дали да го превърнеш, има няколко неща, които трябва да провериш. Първо дали има sata 3 портове и колко. Не е толкова наложително, ама ако не искаш да чакаш по 2 часа за прехвърляне на файлове си трябва… и второ дали има 1gbps лан карта, което също ще допринесе за бързо прехвърляне на файлове. Иначе като цяло не ти трябва много добро CPU(ако няма да транскодваш с плекс), повече имаш нужда от рам(поне със ZFS)