Nvidia чипове вместо AMD чипове

Прочетох много коментари от сорта (RX580 8GB е божествена и тн.) и ми направи впечатление , че тези хора дори 20 минути не са отделили да прочетат за двата видове чипове . Да започнем с основното , а то е цената (особено за българина). Замислете се ка се е стигнало до тази цена . работил съм и работя и до ден днешен с видео карти с чипове на Nvidia и избягвам AMD. За да се достигне до цената която се получава в магазините са минали много процеси . Но как Nvidia са по скъпи от AMD ? Отговорът е съвсем прост . AMD в стремежа си да бъдат първи правят много компромиси които влиаят на цената и качеството което достига до крайният потребител . Чрез това орязване те смъкват цената , но производителноста на картата намалява с времето , което е доказано от много хора по света. С ръка на сърце мога да заключа , че Nvidia чиповете са много по качествени и издържливи отколкото тези на AMD .

1 Like

Можеш ли да дадеш някакви линкове, която да подкрепят тезата ти?
Аз лично съм собственик на AMD видео карта (и процесор) от 3+ години и все още нямам никакви проблеми с чипа (да чукам на дърво :smiley:), нито съм забелязал загуба на производителност, но няма как да го докажа това, понеже нямам бенчмаркове на картата като нова.

Относно това как ги правят по-евтини, не знам за старите неща, но новите им процесори ги правят от няколко малки чиплета свързани с тяхната infinity fabric технология. Така при дефектен чип, изхвърлят по-малко материал, от колкото ако целия процесор беше на 1 цял чип.

Също цените на Intel бяха надути в последните години, заради липсата на конкуренция. Г/д същото е и при Nvidia.

4 Likes

С някой неща съм съгласен . Едно от тях е това , че интел надуха цените , но сега те намалиха цените . Инъче няма проблем с чипа , но има проблем със софтуерната част.


И един линк който е нещо като подробно описание на моето .
А за производителноста можеш да прочетеш в редит .

Преди да започна, искам да кажа, че съм съгласен с @bumtras. Най-вероятно ще повторя някои от нещата, които е казал за пълнота.

Прав си. Отговорът е съвсем прост. Само че отговорът не е този.

Отговорът е, че Nvidia (като Intel) бяха напред за толкова време, че това им позволи да вдигат цените, понеже картите от AMD бяха или по-слаби или печки (понякога и двете) за същата цена. Искам да отбележа, че въпреки вдигането на цените, Nvidia не подцениха AMD и продължиха да иновират. Но, AMD поне имаха нещо, което да предложат. Това е от страната на видеокартите.

За процесорите, ситуацията беше ужас. 8 ядрен AMD FX процесор e или равен или по-бавен от 4-та генерация i5 с 4 ядра. Буквално нямаше смисъл да се взима AMD процесор. Единственото за, което бяха добри е ако ти трябва евтин сървър за виртуализация.

За разлика от Nvidia, Intel започнаха изкуствено да надуват цените от доста по-рано. И за разлика от Nvidia, разликата между един i7-4790k и един i7-7700k определено не показва, че са минали 3 години. Вярно, видеокартите на AMD не бяха толкова добри, но поне имаха нещо, което да предложат. Това не беше така при процесортe. Intel буквално имаха монополия над пазара, което доведе до мързел и по-високи цени.

@bumtras вече каза за Infinity Fabric и това как помага за намалянето на цената на процесора.

tl;dr Цените на AMD не са ниски, цените на конкуренцията са високи. Без конкуренция, няма иновация.

Относно това, че производителността на видеокартите им намаля с времето. Точно обратното е доказано. Да, AMD имаха бая проблеми с драйвърите, но това вече не е така. Незнам дали си чувал за AMD FineWine технологията. Това не е нещо, което AMD предлагат официялно, а по-скоро нещо измислено от обществото, да илюстрират подобренията на картите с времето, чрез update-и на driver-ите.

Иначе незнам какво се опитваш да докажеш с тази статия от GamingScan. Това, което те казват не съвпада с твоето мнение.

Само за протоклоа, имам Nvidia видеокарта и Intel процесор.

1 Like

Да Intel те първа ще започнат да намаляват цените си, защото вече имат доста добра конкуренция от страна на AMD. Дори и сега когато пуснат новите Ryzen-и от 3-то поколение Intel ще намалят с 15% НЯКОИ от процесорите си. Дори и с тези намаление много от последните процесори на intel са по “печки” от “печките” на AMD. Най-лесния пример, който всеки може да види е I9-9900K, за които им е нужно доста добро охлаждане, за да поддържат нормални темератури. Дори има случаи, в които е по-оферта да бъде закупен по-стар Intel-ски процесор от колкото нов.
@TheEagleGamerBG @bumtras Са доста прави в отношение на пазарния дял , развиването на процесорите си и отбщо взето всичко в този диалог.
Всеки има право на мнение и избор дали ще бъде на AMD, Intel или NVIDIA. Но не изглежда ок когато някой започне да твърди, че онзи и онзи е по-добър от този и този. Изглежда банално. И трите компании имат добри предимства за дадените дейности. Както до сега Intel нямаха конкуренция и пускаха процесори с малки разлики между поколения и по-високи цени с всяко следващо поколение. До като AMD не бяха в голяма част от пазрния дял на процесори, но сега те навлизат доста стремено с пускането на Ryzen поколенията, което засисли мотивацията на Intel да развият досегашните си платформи и да бъдат с по добра стойност в цена-качество. За NVIDIA и AMD видео картите няма да коментира, защото не съм от най-запознати за тази конкуренция. Въпреки, че дори и NVIDIA не им беше точно мястото когато пуснаха RTX-a, защото дори и сега твърде малко игри го поддържат и с качество да бъде забелязано от нормално око. От моя гледан точка NVIDIA ще си останат водещия избор за видео карти, докато за момента AMD CPU-тата са доста оферта от към цена-качество пред INTEL.

П.С. Все пак, фен базата на която и да е от компаниите ще взимат техните продукти. колко и добри или лоши да са. Зависи от предпочитанията на чове.
П.С. v.2.0 Малко намятано и не подреден коментар, но се надявам да сте ме разбрали правилно.

Intel не че не искаха, ами и не можеха да пуснат много по-мощни процесори, понеже имаха проблеми със 7nm технологията и бяха принудени да пускат 14nm чипове с малки подобрения. Очаква се скоро да пуснат 7nm процесори, но ще бъдат само мобилни (за лаптопи), още нищо не се знае за desktop процесори.

1 Like

Относно процесорите ето сравнение със intel 2ра генерация

Това какво трябва да ми каже? Cinebench е сигурно най-синтетичният бенчмарк, който може да се използва. Има много малко приложения, които работят така.

Нищо не трябва да ти каже. Просто извадих този бенчмарк от нета да сравним двата процесора, понеже по-горе си написал, че FX процесора 8 ядрен е колкото 4 ядрен Интел 4та генерация или по-слаб от него… и съм съгласен с теб заради това
Извадих тези резултати

1 Like