Nvidia ще активира поддръжката на G-Sync в мониторите, поддържащи FreeSync

Copy=Paste

По време на изложението CES 2019 NVIDIA ме саюо изкара новите си карти, но съобщи и интересни подробности относно съвместимостта на геймърските монитори и използваните в тях технологии. В драйвера, който ще излезе на 15 януари тази година, Nvidia ще активира поддръжката на G-Sync в мониторите, поддържащи само технологията FreeSync . По този начин на притежателите на видеокарти на Nvidia вече няма да се налага да закупуват по-скъпите монитори с G-Sync сертификат. Да си припомним, че технологията FreeSync е безплатна и мониторите с нейната поддръжка са осезателно по-евтини от тези с поддръжката на G-Sync са двете основни технологии за синхронизиране честотата на монитора с честотата на кадрите, рендирани от видеокартата. Благодарение на адаптивната синхронизация се получава съвсем плавно изображение. Последно време G-Sync / Free-Sync съвместимият екран стана нещо като златен стандарт за съвременния геймърски компютър. G-Sync и FreeSync се базират на еднакви принципи, но не са съвместими.

Не всички FreeSync монитори ще бъдат съвместими с G-Sync. Ръководителят на Nvidia Дженсен Хуанг съобщи, че специалистите на компанията са тествали над 400 модела монитори, от които само 12 са преминали тестовете. Предстои тестването на още 100 модела. Ето списъка със съвместимите модели монитори:

 • Acer XFA240
 • Acer XG270HU
 • Acer XV273K
 • Acer XZ321Q
 • Agon AG241QG4
 • AOC G2590FX
 • Asus MG278Q
 • Asus VG258Q
 • Asus VG278Q
 • Asus XG248
 • Asus XG258
 • BenQ XL2740

Здрасти, знаеш ли няква информация за XF240H, защото виждам че е 1:1 с XFA240 Acer XFA240 bmjdpr vs Acer XF240H bmjdpr
Дали и XF240H ще подържа G-sync ?

Нямам идея, явно монитора ти е някакъв раздел на този модел, и е доста вероятно и той да е включен . Нека излязат драйвърите и ще разбереш със сигурност.

1 Like

И изведнъж от 400-450…ще скочат мониторите на 500-600 :/…

1 Like

Но поне няма да са 1200 :smiley:

3 Likes

Няма директно инфо за XF240H

Дано ми аднат монитора. Freesync беше чудо и сега ако мога да го ползвам ще съм мега щастлив! :g47sad:

6 Likes

Ще съм много саднат, ако не добавят XF240H :v( бахти скапания живот :cry:

Ще може да подкарате G-sync на всички Freesync монитори, но само на сертифицираните, Nvidia гарантират, че няма да имате никакви проблеми.
Значи все пак има надежда :wink:

Абе за G-sync не трябва ли допълнителен хардуер, как така изведнъж ще пуснат ъпдейт и ще заработи всичко :thinking::thinking::thinking:

Предполагам към драйвърите ще добавят Freesync support, но с надпис Gsync отгоре му.
That’s how mafia work

Сега научих, че всъщност ще добавят поддръжка на Adaptive-Sync (не го бях чувал преди), който съществува от 2014 с излизането на DisplayPort 1.2a.

Което значи, че ще ви трябва монитор и видео карта с DisplayPort 1.2a или по-нов. Също монитора трябва да поддържа Adaptive-Sync, защото:

As it is an optional feature, support for Adaptive-Sync is not required for a display to be DisplayPort 1.2a-compliant.

“цитат от Wikipedia”

Повече информация за Adaptive-Sync тук.

Когато накараш видео картите си да работят с технологията на конкуренцията ти
image

4 Likes

Adaptive sync до колкото знам е другото наименование на free sync… Но само съм чувал

Ам… нещо такова
Wikipedia:

DisplayPort version 1.2a was released in January 2013[16] and may optionally include VESA’s Adaptive Sync .[17] AMD’s FreeSync uses the DisplayPort Adaptive-Sync feature for operation. FreeSync was first demonstrated at CES 2014 on a Toshiba Satellite laptop by making use of the Panel-Self-Refresh (PSR) feature from the Embedded DisplayPort standard,[18] and after a proposal from AMD, VESA later adapted the Panel-Self-Refresh feature for use in standalone displays and added it as an optional feature of the main DisplayPort standard under the name “Adaptive-Sync” in version 1.2a.[19] As it is an optional feature, support for Adaptive-Sync is not required for a display to be DisplayPort 1.2a-compliant.

Source

В колко часът ще ги пуснат утре драйвърите ?