За да снимаме клипове с obs със x264 енколдер трябва ли ни силна видео карта освен процесор?

Здравейте имам проблем със записването на клиповете на 1080p 60 фпс на игри които изискват повече видео карта. И не знам защо става така понеже записвам на x264 енколдер тоест не би трябвало това да зависи от видео картата ми. Докато записвам процесора ми седи до максимум 50% тоест не ботълнеква. Ако някой може да ми помогне ще съм му много благодарен. :slight_smile:

А какъв е проблема?
На кои игри се получава?
Какви са ти процесора, видео картата, windows-а?
Можеш ли да дадеш някакви примери, скрийшоти на настройки, на използването на процесор, видео карта и т.н.?

Процесор: Ryzen 5 1600x 3,9 Gh
Рам: 16 gb ddr4 2666 mhz
Видео карта: Amd rx460 4gb


Единствените игри които мога да записвам са лига и цс и дори в цс понякога кадрите на записа падат до около 40 а играя играта с около 200 и отгоре. В игри които изискват повече натоварване на видео картата като Path ot exile, cuisine royale, the forest просто аз играя с фпс често над 60 дори а записа е с около 10 фпс. Докато записвам и играя въпросните лагващи на запис игри процесора ми се натоварва до 60% най много да кажем, тоест не би трябвало той да е проблема. За жалост нямам втори монитор за да видя какво ми изкарва obs докато играя и записвам (смисъл дали претоварва енколдера)

Не съм експерт по записванията :slight_smile: , но пробвай да качиш битрейта на 20000. Мисля, че може и да промениш CBR на VBR, за да ти се намали големината на файловете.
Успех! :wink:

Мерси също сега забелязах че ако си огранича fps-а на някоя игра този лаг изчезва. Просто като видео карата ми не удря 100% няма проблеми. Явно просто ми трябва по сила видео карта ако искам да се занимавам с такива неща

Пробвай да записваш с видеокартата. Знам, че звучи counter-intuitive, но на самата карта има чип, който се грижи за енкодирането. Под енкодер, търси AMD VCE и вдигни bitrate-а на около 55000.

🤔