Относно стрийминг PC

Здравейте, понеже обмислям скоро да билдна едно стрийминг пц и искам да Ви попитам, според вас коя част е по-важна? CPU-то или GPU-то? Също има ли голяма разлика ако стрийма върви през GPU-то или през CPU-то, защото знам че повечето хора които имат стрийминг пц, стриймват с процесора му. И главно има ли голяма разлика в качеството ако стрийма е през CPU-то или през GPU-то. Направих темата, за да чуя вашето мнение :smiley:

  1. И двете са важни.
  2. И да има голяма разлика, дали ще енкодваш със CPU или GPU.

GPU-тата могат да енкодват само с nvenc (за Nvidia) и някакъв друг енкодер за AMD имаше, но не си спомням името му. Проблема с тях е, че не са подходящи за стриймване, понеже им трябва повече битрейт за хубава картина.

1 Like

Само за стриймване или трябва и да върви играта на него? Ако е първото взимай батка процесор и използвай X264 за стрииймване. Относно видеокартата и вградената в intel процесори ще ти свърши работа. Ако трябва да подкарва и игра, според мен, процесора е по-важен. Видеокартата само трябва да подкара играта на fps-a на, които искаш да стриймваш или по-висок. Да можеш да използваш NVEC или VCE, но те са по-добри за записване.

1 Like

Ами нещо подобно като на нууба. Само да стриймвам през него, да си рендървам клипоете на него и да снимам клипове през него, а игрите да си вървят и да си ги цъкам на грйминг пц-то. Вие какво стрийминг пц бихте ми препоръчали? :grin: Даже мисля ако осъществя този билд, първо да сложа една i5-ца (щот имам, пък после да ъпгрейдна) и една GT630-ка… Звучи смешно, но направих темата за да видя какво мислите вие относно стрийминг пц-тата

GPU-тата могат да енкодват само с nvenc за Nvidia и друг енкодер за AMD имаше, но мисля че му трябва допълнителен ъпдейта на OBS. Проблема с тях е, че не са подходящи за стриймване, понеже им трябва повече битрейт за хубава картина можени около 12к. Но с новата 8ма ген на CPUтата и една i5 или дори i3 щети стигне но i3ката нама да имаш качаство различно от 480p ако си на бюджет най добре е все пак i5 8400 това е най доброто решение цена качество отностно i5ците

ада кобинирай с 1060 6 или 1070 8

Ако ще ползвам процесора и една 1050Ti би ми свършила работа или дори и GT630… Ако се ползва процесора, видеокартата ти е само за да изкарва картина на монитора доколкото знам

В такъв случай, ти трябва само яко CPU, няма значение каква видео карта ползваш. I5-ца ще ти свърши, особено ако е от новите. По-мощен процесор може да ти трябва само ако всеки ден обработваш дълги видеа и искаш да се ренднат по-бързо.

но нали ще използва 2 монитора ако гейми а и също двете са добро комбо

Ами попринцип гейминг пс-то ми ще е с Ryzen 7 2800X (Ако излезе) или с Ryzen 7 2700X (ако 2800X-а не излезе) и след това пак като събера пари, мисля да билдна и едно стрийминг пц

Ами на стрийминг пц-то му трябва един монитор (така би било при мен), така че за един монитор не мисля че ми трябва много мощна карта, а има и хора които дори нямат монитори на стрийминг пц-тата, като Джонката

За стрийминг PC, ако го ползваш само за стрийминг, мякой нов процесор с поне 4 ядра трябва да свърши работа. Както казах, проблем може да бъде само ако ежедневно искаш да качваш дълги видеа, понеже ще ти отнема по-дълго да ги рендърваш.

Относно монитора, на някой може да закачиш 2 компютъра и да ги сменяш от менюто, така че вероятно 1 ще ти стигне, но е добре да имаш 2 като стриймваш, за да може да си гледаш чата по-лено, както и някои други неща, като алърти и т.н.

Ами аз го бях измислил два монитора на гейминг пс-то и един на стрийминг пс-то.
А иначе какво бихте казали относно този билд? Според мен като за начало, би ми свършил работа:
CPU: Ryzen 5 2600X 3,6GHz 6 cores, 12 threads
MB: MSI/ASUS/GIGABYTE AB350
RAM: 2X8GB 2666MHz или 3000MHz
GPU: GTX 1050 3GB
HDD: 1TB
SSD: 240GB
CASE: Най нормален
PSU: 800W

Ориентировачна цена: 2000лв
Като ако този билд бъде осъществен, ще бъдат по-подробно разгледани някои части

Единствено ти препоръчвам да смениш GPU-то със 1050ti, а ако можеш и 1060 още по-добре. Също може да спестиш малко от захранването. Останалата част е супер :wink:

Ами аз мисля че и 1050 3ГБ би била достатъчна, за 1060 не ми се дават пари за нея

Тогава по-добре стриймвай от gaming PC-то. Процесорът ти е 4 ядрен с 8 треда и ще издържи 1050 + стрйма.
Ако стриймваш нови ААА игри, няма да може да вдигнеш 60fps ако не намалиш графиката на low и може да стриймваш на 30 или 45 fps. Дори да стриймваш е-спорт игри 60 fps, вероятно няма да имаш проблеми.

Райзен 5-цата която мисля да е за стрийм е 6 ядра и 12 треда

Ама кадрите ще ги вади видеото в гейминг пс-то… Ако от стрийминг пс-то ще стриймвам през процесора, не разбирам защо ми е по-мощна видеокарта. Eevilivee например е с 1950x и 1050ti… Не мога да те разбера относно това:

Моя грешка, но това само потвърждава, това което се опитвам да кажа.

Не ти трябва мощна видео карта, за стриминг PC-to. А ако на gaming PC-то си с 1050, въобще не ти трябва стрийминг PC, ще можеш да стриймваш и от gaming PC-то без проблем, без да ти падат кадрите.

Гейминг пс-то ще е с 1080ти или 1180ти. Ама понеже нали темата е относно стрийминг пс ми стана интересно защо да взимам карта като 1060 за стрийминг пс

Мислех, че конфигурацията, която си дал горе е за gaming PC-то, трябваше да уточниш.:joy:
В такъв случай, въобще не му взимай, видео карта, а ползвай вградената. :wink: