Sli на дъно което не подържа sli

На един доста стар компютър се опитах да сложа 2 видеокарти nvidia 9600. Дъното е alivenf6p-vsta с 1 слот за видеокарта. Втората я сложих на екстендер и ги свързах с sli моста.
Въпросът ми е как пусна sli мода?
При стартиране на компютъра сложих драйверите на 2 те карти, но в nvidia control panel не беше налична опцията за sli. Картите са видими в windows но работи само 1-та (тази на дъното и тя свързана с монитора)

Отговорил си си сам. Дъното трябва да поддържа SLI. Имаше някъкъв начин да работи, но незнам дали става за толкова стари кари. (SLI with different cards | TechPowerUp Forums)

Честно казано, дори и да рабори, повечето игри изобщо не поддържат SLI, а при останалите или е по-зле в сравнение с една карта или има stuttering.

3 Likes

Така е, дъното ти трябва да поддържа SLI. Дори някои дъна, с 2 PCI-e порта, не поддържат SLI (при cross fire май беше различно, но не съм сиг.) :confused:

1 Like

Мислех, че когато дъното то ти ако има 2хpci Express се подържа sli/cross firex. Каква е разликата с дъно което има достатъчно слотове но не подържа sli? Не виждам физическа разлика какво повече има дъното което подържа?

Ще опитам варианта за sli с различни карти по-късно в момента нямам възможност.

Един малко страничен въпрос но по темата: настолния компютър на брат ми е с дъно което има amd crossfirex ready, с 2 слота за видеокаети. Това означава ли, че не може да се сложат nvidia карти в sli?

Не виждам физическа разлика, но може и да има. Също ако дъното му е Crossfire ready няма как да пуснеш SLI, защото… са различни неща и компаниите трябва да ви цедят парите. Моето дъно например поддържа и двете ако не се лъжа и затова цената му беше такава на времето.

Реално си хвърлих парите на вятъра, защото както беше споменато по-рано SLI и CrossFire не работят добре при игри, защото самите игри не ги оптимизират за това тъй като някъде бях чел, че само 2% от хората ползват нещо такова.

Ако правиш неща като да рендървша супер много клипове в 4К или пък тренираш някакъв AI модел на компютъра повечето видео карти ти качват производителността яко.

Ясно. До някаква степен и аз съм се прецакал с това дъно със crossfire но се се успокоявам стова че има 7.1 аудио и 4 слота за рам. (на него се пиолзва вградената видеокарта в пртоцесора за сега)

Идеята на цялото начинание на старото дъно беше да изкараме поне 1GB vram понеже 2-те видеокарти са с по 512MB но за сметка на това са 256 битови. Игирите като вървят The forest и grid2 вървят отлично с ената карта. Но Legue of Legends при резолюзия 720p заради монитора изкарва и над 100 fps но замръзва за секунда/2.

При SLI, паметта не се стаква. И да работеше, нямаше да имаш 1 GB VRAM.

Също, дъната които поддържат SLI, са по-скъпи. Лично, според мен всички дъна, които поддържат Crossfire, трябва да поддържат SLI, но това не е така и мисля, че Nvidia, пак правят мизерии, но няма как да сме сигурни.

1 Like

При sli на 2 карти както точно си споделят? Видях че е протокол за комуникация но до там.

Намерих много теми кака се инсталират картите, че се изискват идентични карти, че се подържа и повече от 2 карти и че подобрява перформанса. Както и отрицателни страни като: влошено охлаждане в кутията и по-висока консумация на енергия.

Видях, че има и NVlink но не се зачетох много освен, че е много по-бърз от sli като скорост.

Почти нищо не знаеш.
Трябва ти SLI bridge, за да свържеш картите.
Ако играта, която играеш, не поддържа SLI, ще работи само едната видео карта (лигата НЕ пддържа SLI).
NVlink-а е по-бърз, но го има само на про картите и на новите RTX видео карти.
От десета серия насам, се поддържат само 2 карти в SLI.

Като цяло, не си струва. Особено с твойте 9600, от някой музей ли ги взе? :thinking:

1 Like

Само за протокола.

RTX видеокарите още използват SLI, но е през NVLink bridge с по-малко пинове. На Quadro и Tesla картите е “истинският” NVLink, гланото му предимство е, че позволява на паметта да се stack-ва, което когато render-ваш огромни сцени с Octane (програма за 3D render-ване), е нужно.

1 Like

Не са точно от можей но е близо :smiley:
Не съм ги купувал картите дадоха ми ги иначе щяха да ги изхвърлят. Казах си защо не. Не съм правил такова нещо. Беше ми интеересен крайния резултат.

Както вече казах:

От куде се получава този спаик в League of Legends когато работи с 1 карта?
Задължително ли е дъното да подържа sli когато се ползва екстендер за видеокарта през PCIe x1 слота?

Ако става дума за пари, инвестицията ми беше малко под 15лв. за екстендера и SLI bridge.
Не мисля да му купувам видео карта на този компютър. По-скоро замяна на дъното процесора и рам-та в бъдеще. Просот по времето когато е купуван беше топ левел и се е доказал през годинитите. Единствено е заменено захранването понеже оригиналното изгуря от отков удар.