Sli на дъно което не подържа sli

#1

На един доста стар компютър се опитах да сложа 2 видеокарти nvidia 9600. Дъното е alivenf6p-vsta с 1 слот за видеокарта. Втората я сложих на екстендер и ги свързах с sli моста.
Въпросът ми е как пусна sli мода?
При стартиране на компютъра сложих драйверите на 2 те карти, но в nvidia control panel не беше налична опцията за sli. Картите са видими в windows но работи само 1-та (тази на дъното и тя свързана с монитора)

0 Likes

#2

Отговорил си си сам. Дъното трябва да поддържа SLI. Имаше някъкъв начин да работи, но незнам дали става за толкова стари кари. (SLI with different cards | TechPowerUp Forums)

Честно казано, дори и да рабори, повечето игри изобщо не поддържат SLI, а при останалите или е по-зле в сравнение с една карта или има stuttering.

3 Likes

#3

Така е, дъното ти трябва да поддържа SLI. Дори някои дъна, с 2 PCI-e порта, не поддържат SLI (при cross fire май беше различно, но не съм сиг.) :confused:

1 Like

#4

Мислех, че когато дъното то ти ако има 2хpci Express се подържа sli/cross firex. Каква е разликата с дъно което има достатъчно слотове но не подържа sli? Не виждам физическа разлика какво повече има дъното което подържа?

Ще опитам варианта за sli с различни карти по-късно в момента нямам възможност.

Един малко страничен въпрос но по темата: настолния компютър на брат ми е с дъно което има amd crossfirex ready, с 2 слота за видеокаети. Това означава ли, че не може да се сложат nvidia карти в sli?

0 Likes

#5

Не виждам физическа разлика, но може и да има. Също ако дъното му е Crossfire ready няма как да пуснеш SLI, защото… са различни неща и компаниите трябва да ви цедят парите. Моето дъно например поддържа и двете ако не се лъжа и затова цената му беше такава на времето.

Реално си хвърлих парите на вятъра, защото както беше споменато по-рано SLI и CrossFire не работят добре при игри, защото самите игри не ги оптимизират за това тъй като някъде бях чел, че само 2% от хората ползват нещо такова.

Ако правиш неща като да рендървша супер много клипове в 4К или пък тренираш някакъв AI модел на компютъра повечето видео карти ти качват производителността яко.

0 Likes

#6

Ясно. До някаква степен и аз съм се прецакал с това дъно със crossfire но се се успокоявам стова че има 7.1 аудио и 4 слота за рам. (на него се пиолзва вградената видеокарта в пртоцесора за сега)

Идеята на цялото начинание на старото дъно беше да изкараме поне 1GB vram понеже 2-те видеокарти са с по 512MB но за сметка на това са 256 битови. Игирите като вървят The forest и grid2 вървят отлично с ената карта. Но Legue of Legends при резолюзия 720p заради монитора изкарва и над 100 fps но замръзва за секунда/2.

0 Likes

#7

При SLI, паметта не се стаква. И да работеше, нямаше да имаш 1 GB VRAM.

Също, дъната които поддържат SLI, са по-скъпи. Лично, според мен всички дъна, които поддържат Crossfire, трябва да поддържат SLI, но това не е така и мисля, че Nvidia, пак правят мизерии, но няма как да сме сигурни.

1 Like

#8

При sli на 2 карти както точно си споделят? Видях че е протокол за комуникация но до там.

Намерих много теми кака се инсталират картите, че се изискват идентични карти, че се подържа и повече от 2 карти и че подобрява перформанса. Както и отрицателни страни като: влошено охлаждане в кутията и по-висока консумация на енергия.

Видях, че има и NVlink но не се зачетох много освен, че е много по-бърз от sli като скорост.

0 Likes

#9

Почти нищо не знаеш.
Трябва ти SLI bridge, за да свържеш картите.
Ако играта, която играеш, не поддържа SLI, ще работи само едната видео карта (лигата НЕ пддържа SLI).
NVlink-а е по-бърз, но го има само на про картите и на новите RTX видео карти.
От десета серия насам, се поддържат само 2 карти в SLI.

Като цяло, не си струва. Особено с твойте 9600, от някой музей ли ги взе? :thinking:

1 Like

#10

Само за протокола.

RTX видеокарите още използват SLI, но е през NVLink bridge с по-малко пинове. На Quadro и Tesla картите е “истинският” NVLink, гланото му предимство е, че позволява на паметта да се stack-ва, което когато render-ваш огромни сцени с Octane (програма за 3D render-ване), е нужно.

1 Like

#11

Не са точно от можей но е близо :smiley:
Не съм ги купувал картите дадоха ми ги иначе щяха да ги изхвърлят. Казах си защо не. Не съм правил такова нещо. Беше ми интеересен крайния резултат.

Както вече казах:

От куде се получава този спаик в League of Legends когато работи с 1 карта?
Задължително ли е дъното да подържа sli когато се ползва екстендер за видеокарта през PCIe x1 слота?

Ако става дума за пари, инвестицията ми беше малко под 15лв. за екстендера и SLI bridge.
Не мисля да му купувам видео карта на този компютър. По-скоро замяна на дъното процесора и рам-та в бъдеще. Просот по времето когато е купуван беше топ левел и се е доказал през годинитите. Единствено е заменено захранването понеже оригиналното изгуря от отков удар.

0 Likes