Каква е разликата SSD и Hard Disk!?

Каква е разликата между SSD и Hard Disk!!!

  1. Пиши си заглавията така, че да се разбира за какво е темата.
  2. Най-простото обяснение: SSD = Много бързо HDD :smiley:
1 Like

@smarta А по-пълното обяснение е, че SSD хард диска не се износва, защото няма движещи се части по него, докато HDD хард диска има, което означава че се износва след време. Другата разлика както каза Готьо е че SSD хард диска е много по-бърз и може да ти върши добра работа ако си сложиш операционната система да се съхранява в него, недостатъка е че са доста по-скъпи от HDD хард дисковете, НО пък си заслужават,

1 Like

Не съществува SSD хард диск! Терминът е грешен!

Относо разликата:
При SSD няма движещи се части вътре, което го прави доста по-бърз и доста по-устойчив на вибрации. При традиционите HDD вътре има няколко плочи, които постояно се въртят, за да достигнеш до дадена информация има глава, която трябва да достигне до точното място на плочата и да прочете тази информация, което е бавна операция.
Най-близката аналогия която мога да направя е следната:
Представи си че трябва да стигнеш от точка А то точка Б. При традиционите HDD хващаш една кола и пътуваш от точка А то точка Б. При SSD се телепортираш до точка Б.

1 Like

И аз да добавя нещо. SSD ти педоставя много по-бързи скорости, докато HDD ти предоставя по-голям обем за съхранение на музика, снимки, видео.
Тоест стандартната комбинация е да използваш SSD за инсталация на операционна система и софтуер (може и игри ако има място), докато твърдия диск го използваш за файлове, които не ги ползваш толкова често.

Също така на теория би трябвало SSD да издържат по-малко като общо часове на работа и по-често да дефектира (сега да не помислиш, че се случва често, просто твърдите дискове би трябвало да издържат повече (стига да не ги изпуснеш на земята от високо)). Аз последните години съм имал няколко SSD и нито един не е дефектирал, но примерно Toshiba имаше една много евтина серия, при която много хора в БЪлгария се бяха оплакали че на няколко месеца дефектират. Препоръчвам ти да заложиш на Samsung.

1 Like

Добре добре добре добре.

🤔