SSD проблеми, забиване и крашвания

Ссд-то е сата 3 на адата 250гб и един месец след като го взех започна да прави проблеми, вместо за 10 секунди, зареждането отнема 5 минути. Също така поне 1 път в рамките на половин час, обикновено, когато реша да отворя дадено прилижение докато е стартирана игра, т.е. ссд-то е натоварено, целия компютър забива за почти минута. Имам и скриийншоти някъде на task manager-a как времето за реакция на ссд-то е 3000мс. Често компютърът и дава син екран и изписва "“the pc ran into some problem we are gathering info” или нещо от сорта, не помня точно. Възможно ли е да съм прецакал нещо с форматирането и затова да дава тия проблеми. Преинсталирал съм os-то вече 3 пъти поне и ми писна да тегля 1 терабайт игри всеки път. Гаранция има, но както споменах предпочитам да забива отколкото да тегля всичко отново. Oc-to е на него obviously… и също така е пиратски, отключен със bat file, а не отделно приложение. Ако това има значение.

Само не разбрах как имаш 1ТБ игри на 250ГБ ССД, ама както и да е :g47kek:

То е до някъде нормално, ако ссд-то е много натоварено. Достигал съм и повече при тестове с CrystalDiskMark.
Пробвай да смениш сата кабела на ссд-то или порта на дъното. Имах проблем, при който сата кабела прекъсваше и хад диск ми се изключваше от време на време и малко след това пак тръгва.

Но освен в ссд-то проблема може да е в рам паметта, може да пробваш да я извадиш и пак да я сложиш.
За да разбереш, да ли проблема е от рам паметта или ссд-то, може да ги тестваш с програми като CrystalDiskMark (за ссд-то) и MemTest86 (за рамта). За memtest ще ти трябва флашка от която да boot-неш.

1 Like

Надали е от рамта защото всичко беше наред първия месец, бф1 и фортнайт бяха на него и вървеше като по масло, също така когато ползвам програми на ссд-то забиването става непоносимо. Буквално фрийзва при всяко включване на програмата и трябва да минат 5 минути за да се оправи. Затова и съм махнал всички игри и програми от него. Ще пробвам да сменя кабелът и ще видя какво ще излезе от тестовете.

Ами като сложа уиндолс на харда за да мога да ползвам компютъра докато го гледат в магазина, всичко се трие от харда. Няма такъв вариант, в който аз да не тегля всичко от начало, нали? Знам че има програми за трансфер на инфо от един диск към друг, но те струват кинти. Няма как да стане с copy paste, нали?

Сега се сетих, че има програми, които показват живота на ссд-то. Повечето производители на ссд-та си имат свой програми, но Crystal Disk Info дава повече информация и трябва да работи със всички ссд-та.
Има как да инсталираш Winodws на харда без да го форматираш целия, току що го пробвах.
На “Компютър” даваш десен бутон → manage → Disk Managment → десен бутон върху буквата на харда ти (примерно D:) → Shrink Volume и го шринкваш с поне 50 - 60 ГБ, че да събереш winodws. Тези 50-60 ГБ ги оставяш не алокирани (не създаваш друг дял на тях). Като почнеш да инсталираш Windows, избираш тези свободни гигабайти и инсталатора автоматично ще създаде 2 нови дяла, 1 обикновен и 1 скрит (100 МБ), дето windows го ползва за някви негови си работи.
Става и да го клонираш, има безплатни програми за това, като Clonezila, но е по-сложно. По-добре си инсталирай windows-а наново.

1 Like

Забравих да спомена, че шринкването може да отнеме много време.
И след инсталацията може да ти излиза нещо от рода на “Press something to skip disk checkup”, недай да го скипваш, трябва да спре да излиза след като сканира веднъж или два пъти.

the Goat of the forum!!!

Още нещо, за което се сетих да добавя.
Когато реша да го изключа най сетне след 1 седмица стоене на “stand by mode” (“заспиване”),
биоса се ресетва и трябва да вдигам клока на процесора, да сменя xmp профила на рамта и да върна буфера на рамта на вградената видео карта. Настройките не изчезват, напрамер клока и волтажа го има запаметен, но не е активиран, доста е странно.


П.С.
Нямам си идея какво значат тези термини seq1m и тн. Ще ги погледна после.
Иначе на теста се справя добре, но ирл нещо не е наред.
Довечера ще пробвам с теста за рамта.
И мерси за всичката помощ досега.

И аз още нещо се сетих :smiley:
В Event Viewera-а може да има полезна информация.
В старт менюто потърси “event viewer”, отвори Winodws logs → System и потърси Critical error-и. Някой Warning-и и ерори е нормално да ги има. Ако не го разбираш някой, потърси в google.
event viewer
critical error

Тия грешки са главно от apex legends, защото сървърите са зле и крашва по 20 пъти на ден. Но пък ако беше наред ссд-то нямаше да крашва самото приложение. Много е шашаво положението.

Нещо важно, за което се сетих и ми се е изплъзнало от главата, тъй като е ежедневие и не ми прави впечатление вече. Когато се буутва компютърът, 9 от 10 пъти засича на логото на дъното и до там.
Оставял съм го два три часа така и нищо, пак си стои на логото. И почва едни рестартиране докато не зареди. Понякога става на 2рия път, друг път на 10тия.

Все още не съм обеден, че е от ссд-то. Пробвали да смениш кабела? Ако нямаш друг кабел, изключи хадра и включи ссд-то с неговия кабел.
Най-сигурно ще е да инсталираш winodws на харда, по начина, който описах горе и да махнеш ссд-то, така ще разберем дали е от него или не.
Има и малко по-лесен начин, а именно да сложиш Linux (примерно Ubuntu) на флашка и да boot-неш от нея. Може да ползваш линукс от флашката, без да го инсталираш. Няма да може да пробваш игрите така, но видиш дали компютъра boot-ва нормално.

Друго нещо, което може да пробваш преди това е да изчислиш биоса. На дънната платка има един джъмпър, който трябва да преместиш за 15сек и пак да го върнеш. Трябва да го видиш в инструкциите на дъното, къде се намира.
След това без да правиш никакви промени в биоса, нито xrp, нито over clock, нито нищо, директно boot-ваш в Winodws и виж дали проблема продължава.

1 Like

Изчистих биоса и сега след 8 рестарта не ще да се включи.


Ще пробвам да сменя кабелът сега. Пишейки това, на 9тия рестарт компютъра се буутна.
Но още от зареждането на профила започна да фриизна както обикновено. Паролата ще успея да я напиша след 2 минути чак.
Вече влязох и веднага щом започнах да отварям хром и ориджин и включвайки арех пак фриизва за 10-20 секунди.

Не стана и с другия кабел. Отворих 4,5 таба в хром и пак фриизна.

Ако BIOS-а сам си губи настройките за мен трябва да се смени барерията на дъното “CR2032.” Когато я смениш тествай пак.

Батерията няма общо със забиванията. Според мен биоса се ресва от всичкото това рестартиране. Компютъра опитвайки се да буутне ссд-то, явно ресетва всичко. @maskata103

Попадал съм на копютър който си оправи всички проблеми със смяната на тази батерия. Ако искаш я замери ако е 3v не я сменяй.

Пробвах с linux, върви гладко. Буутвайки, забравих да ънплъгна ссд-то и на 4тия рестарт вече го махнах и оставих само флашката. На първия път зареди буут менюто. Май единствената опция вече е да форматирам само 60гб да си запазя данните както ти каза и да го нося за смяна ссд-то.

Щях ако имах уреда. Но съм 1000% убеден, че е от ссд-то.

Ако оставиш само ССД-то пак ли прави така? т.е. ако харда е разкачен.

1 Like

И аз си помислих, че може да е харда, но забравих, да го напиша в предния си пост.
Но след тези тестове е много по-вероятно да е от ссд-то.
Остана само, както казах, да сложи уиндоус на харда и ако всичко върви гладко, да върне ссд-то в магазина от който го е взел и му го заменят, понеже било в гаранция.