Видеокартата ми се държи странно

Здравейте! Имам един необясним (поне за мен) проблем. Имам GTX 1080, всичко и е наред във всички игри с изключение на една. И колкото и странно да ви звучи, това е Minecraft. Но проблемът не е насичане или дроп във фреймовете, самата игра си върви супер. Просто докато играта работи, вентилаторите (или нещо друго по картата) започват да издават невероятни писъци, буквално! Отворих кутията за да чуя от къде идват тия звуци и така разбрах, че е от картата. А най-странното е, че OBS и на nVidia хващат тоя рак. За да разберете за какъв шум говоря, можете да цъкнете тук. Около 9:53 се чува идеално. Знам, че проблемът ми е доста специфичен, но се надявам някой да успее да помогне. Благодаря ви за отделеното време! :blush: :blush:

Това ми звучи като хардуерен проблем… смисъл явно Minecraft-a товари видео картата ( колкото и абсурдно да звучи ) или по точно “товари” температурата… и вентилаторите започват да свирят на “износени лагери” ,ако картата ти е в гаранция бегай да ти е сменят ,а ако ли не взимай масльонка :kappa: :smiley:

Пробвай да свалиш графиката или render distance на по-малко и виж дали пак ще се появи този проблем… странното е ,че го прави само на Minecraft…

Ще пробвам, мерси. Иначе играта върви с 600-900 фрейма без проблем. Освен това в тежки игри като GTA V няма никакви проблеми на макс графики. Както и да е, за щастие е в гаранция.

1 Like

Измери температурата докато цъкаш и сравни с тази, която вдигаш като цъкаш друга игра.

На това му се вика coil whine, и се получава, в повечето случаи, когато имаш прекалено много кадри. Пробвай да ги cap-неш на 140 или нещо такова.

Ако искаш да знаеш повече за coil whine:

2 Likes

Както @TheEagleGamerBG каза това coil whine и ако ограничиш кадрите вероятно ще спре. Според мен е малко странно, че се случва само на Minecraft. Ако пробваш да я натовариш със Fur mark и се чуе същото, значи със сигурност е от VRM-ите на GPU-то (захранващите модулчета на GPU-то).

Благодаря пичове! Утре ще пробвам дали ще се оправи! :slight_smile:

🤔