Помощ за избор на дъно

Здравейте, пичове. Благодаря ви за помощта в предишната тема, но сега отново имам нужда от съвет - този път за избора на дъно.
Процесора, който съм избрал е Intel Core I5-8400 Coffee Lake, а рам паметта ми е на 3000MHz. Цял месец чаках да излязат новите дъна на MSI - B360 и H370, само за да разбера, че поддържат рам до 2666MHz, което на мен очевидно не ми върши работа.
Освен това и при цените им няма голяма разлика, в сравнение със Z-дъната.
И сега идва големия ми проблем - трябва ми стабилно дъно (държа да е на MSI), за Coffee Lake генерацията, което да поддържа поне 3000MHz рам памети и да е на сносна цена :slight_smile:

Общо взето вариантите, които имам засега са:

  1. MSI Z370-A PRO (210лв)
  2. MSI Z370 GAMING PLUS (245лв)
  3. MSI Z370 PC PRO (245лв)
  4. MSI Z370M MORTAR (235лв)

Знам, че процесора ми е заключен, но при положение, че новите дъна поддържат само до 2666MHz, не ми вършат работа. Та… какво мислите, хора? Кое от тези дъна ще си струва парите, имам ли други варианти при MSI, има ли някаква съществена разлика между първите три (които са ATX и последното, което е Micro ATX)?

Много ще съм ви благодарен, ако някой намери време и ми даде съвет, защото не съм много запознат с материята, а скоро трябва да пусна заявката :slight_smile: Благодаря предварително!

За какво ти е толкова важна, честотата на RAM-та? Според мен по-добре си вземи RAM памет с по-ниска честота и някое от новите дъна. Осван ако няма да работиш с някоя програма, която се възползва от по-бързата рам, няма смисъл да даваш излишни пари.
:slight_smile:

1 Like

Въпроса е, че при възможностите които имам цените на Рам паметите са еднакви - 3000MHz дори ще ми дойде с няколко лева по-евтино. Всъщност имам само един вариант за памет на 2666MHz, която идва на 185 лева за 8гб (Hyper X), такава е и цената за плочка 8гб на 3000MHz на Тeam Group Delta. Затова прецених, че при еднаква цена е по-добре да си взема по-високата честота.

Да, но поне дъното ще е по-евтино, освен ако и тяхната цена не еднаква (което силно ме съмнява, в момента нямам време да проверя). Освен това в игрите, както и в повечето програми, честотата на рамта няма значение (освен при Ryzen-ите). А и скоростта на RAM-та не зависи само от честотата й.

1 Like

Ами общо взето цените на новите дъна са същите - дори идват и по-скъпи от някои от сегашните ми вариант :smiley:
B360 Gaming plus и B360M Gaming Plus са на 227 лева.
H370 Gaming Plus идва на 260 лева, а H370M Bazooka е на 236 лева.
Така че и тук цените са долу-горе еднакви :slight_smile:

Защо държиш да е MSI? Нямам нищо против продуктите им, но в случая от Gigabyte имат доста добро B360 дъно за 142 лв.

Вярно е, че поддържа до 2666mhz памет, но това няма да ти попречи да сложиш 3000mhz памет, ако вече си я купил (просто ще върви на 2666).

1 Like

Ами честно казано май наистина ще се насоча към 2666MHz.
Колкото до марката на дъното - искам да е MSI по няколко причини:

  • GPU-то ми е също е на MSI (знам, че в 99% от случаите няма значение)
  • Марката ми харесва като цяло и никога досега не ме е разочаровала
  • Дъната на MSI изглеждат по-добре от другите чисто естетически (поне според мен)

Все пак съм отворен и към други предложения и брандове. Това дъно на Гигабайт никак не изглежда зле, но има само 2 слота за памет, а на мен като че ли ми се иска да имам 4, за да мога в бъдеще евентуално да ъпгрейдна при нужда. Гледам, че Gigabyte B360M DS3H е долу-горе същото, но е с 4 слота. Значи и това остава вариант - и то само за 150 лева.

Като че ли засега това ме влече. Изглежда добре, поддържа 2666MHz, има достатъчно на брой слотове :smiley: и цената му е… хм, приемлива. Сега трябва да огледам и другите марки :slight_smile: Главното, което ме притеснява е, че са съвсем нови продукти и още никъде няма ревюта и отзиви.

А прочете ли характеристиките на процесора си?


Dual chanel 2666MHz

2 Likes

Да, видях го това и се разтърсих. Оказа се, че явно няма проблем да се ползва и рам памет с по-висока честота, но трябва да се ползва xmp profile в Биос-а.
Както и да е, вече реших, че варианта с 2666MHz ще ми дойде по-добре като цяло. Сега остава да си избера и най-доброто от новите дъна - B360 или H370 :slight_smile:
А за това, че поддържа 2 Memory Chanels e ясно. Затова искам да имам 4 слота за памет. Може и никога да не ми се наложи да използвам втория канал, но все пак предпочитам да имам избор в бъдеще.

принципно аз на другия си комп имам msi pro carbon z270 с intel core 7 8700k ако искаш го виж, а на главния имам същото дъно обаче X370 с ryzen 7 1800x дъното се справя перфектно и при 2та производителя на процесори от висок клас. Имат и дъна от сериите B и H за intel до колкото знам за около 200лв. Разрови се , ако искаш мога да ти направя конфигурация за посочена от теб цена :slight_smile: .

Как? (20 символа ми трябват)

Добре, общо взето ограничих избора до 2 дъна. Смятам да си взема 2666MHz рамта на KINGSTON HYPERX FURY.
Вариантите ми за дъно са:
-MSI B360 Gaming Plus
-MSI Z370 GAMING PLUS

Разликата в цената им е точно 20, което не е голям проблем. Основните разликите са, че второто поддържа ОС, има поддръжка до 4000MHz и е по-гладно за ток (с около 20%). По принцип знам, че първото ще ми свърши идеална работа, но при само 20 лева разлика в цената, може би си заслужава да взема Z дъното. Вие какво мислите?

Взимай Z370. Вярно е, че процесорът ти не поддъража OC, но intel, в повечето случаи, карат две поколения на един чипсет. Би трябвало следващата генерация процесори да поддържат Z370 и ако решиш на upgrade-неш, би трябвало да не трябва да сменяш дъно.

1 Like

@bebebaba1234 исках да кажа z370 :smiley: обърках ( извинявай за късния отговор )