Оригинална или пиратска операционна система

Здравейте, въпроса ми е следния:
След около месец ще си взимам компютър и съответно се чудя каква е разликата между закупената и тази от замунда, има ли плюсове и минуси, може ли да се отрази върху физическата изправност на компонентите, ще има ли разлика във кадрите по време на игра. Все пак един Windows 10 е 300 лв, и някакси ми се струва прекалено много на фона на моят бюджет, който е 2200. За тези 300 лв бих могъл да си взема още една плочка рам, или по-добра видео карта.
Благодаря предварително на тези, които са обърнали внимание на въпроса ми!

1 Like

По принцип можеш да си свалиш Win10 безплатно от сайта на Microsoft, защото не знаеш маймунда какво ще ти предложи и дали няма някой да го е пипал. Идеята, е че да го активираш ти трябват :money_mouth_face: а за това, че е 300 лева не е точно така, защото много сайтове го дават по-евтино.

Въпроса е искаш ли операционната ти система да се активира с програма, която е писана от някой друг и нямаш никаква идея какво точно прави (keyloger, malware, backend и т.н.). Аз скоро мисля да мина на платен главно, защото ме хваща параноям, че тоя дето е писал активатора, не е много честен човек. :smiley:

Иначе от както съм с този компютър съм с “пиратски” и освен когато Microsoft пуснат някой ъпдейт дето ебе всичко (почти всеки голям ъпдейт) проблеми съм нямал.

2 Likes

Може да си следите интернет трафика с някоя програмка или с по-модерен рутер, за да сте сигурни, че няма да ви откраднат паролата за Fortnite или да ви видят сърчовете късно вечер :kappa:

4 Likes

Надявам, се че разбираш, че ако си внедриш нещо в операционната система е УМОПОМРАЧИТЕЛНО трудно да разбереш, къде и защо отива интернет трафик…

Може да се поинтересуваш как днешния Malware се инжектира толкова дълбоко във системите, че дори повечето антивирусни програми не го хващат. Дори след триене се клонира с ново име, нов хаш и в нова папка така, че антивирусните да не го запомнят.

Други лайна си трият трафика, като пращат/приемат неща по време на ъпдейт или при рестарт.

2 Likes

Като цяло аз няма да държа важна информация на компютъра освен някакви косвени лични данни и дори да има някой достъп до тях ми е все едно. Ако пък задълбаем по-на дълбоко всеки по-всяко време може да ни ровичка в компютъра без да знаем, да с пиратската os шанса е много по-голем, но въпроса ми е може ли да забави производителността, да ми прави по-сериозни проблеми, като да се изключва компютъра, да дава някакви грешки и т.н.
За момента със сигурност ще е пиратска, парите са си пари.

1 Like

За производителността съм 99% сигурен, че няма да има разлика. Грешки и рестартирания от пиратски Windows не съм получавал до сега, като изключим че понякога KMSpico-то* спира да работи и трябва да го инсталирам наново.

*KMSpico е програмата която кара пиратския Windows да работи без да ми показва че нямам лиценз и т.н.

2 Likes

Благодаря момчета, научих и влязох в час с неща, които не знаех че дори ги има. Ще имам предвид съветите ви. Продължавайте в същия дух😉

2 Likes

🤔