Имам няколко въпроса относно интернет сигурността

Здравейте! Вчера гледах на stream-a на Gothika_47 и отново се говореше за сигурност и пароли. Искам да ви попитам дали и аз да започвам да си слагам сложни пароли и дали да използвам Noscript, понеже не ми харесва да се знае каквато и да е информация за мен, дори и ip. До сега не съм се замислял над моята сигурност на паролите защото си мисля че никой няма да тръгне да ме хаква точно мен смисъл някакъв нормален човек та даже не съм и Youtuber или стриймър. Също така какво мислите за Opera ? Понеже разбрах че има някакъв vpn и не знам дали е само за Opera или е като програма.

1 Like

Noscript е хубава добавка за Chrome и Firefox. Реално като влезеш в някой сайт блокираш всички външни скриптове. Може да блокира копчетата на Facebook за да не знаят, че си бил в сайта, google analytics ако не искаш да те следи Google, и други съмнителни скриптова и ad програми. При него проблема, е че като влезеш в нов сайт трябва ръчно да разрешаваш, какво може да се ползва и е малко досадно на моменти.

За да си скриеш IP адреса ти трябва VPN като в нета има много платени както и безплатни.

Силните пароли и Password Managerите винаги са голям плюс. Така, за всеки акаунт имаш различна парола и ако от някъде тя изтече (например да хакнат този форум) ще си замине само акаунта ти във форума. Ако пък ползваш една и съща парола навсякъде всеки, които има basic познания как работят компютрите и може да следва уроци в youtube може да свали някой датабейс от нета и да ти намери паролата и следователно да влезе във всеки твой акаунт.

Да мислиш “нямат значение паролите ми мен никой няма да ме хакне” е същия начин на мислене като да си оставяш вратата отключена с идеята, че никой няма да те обере.

3 Likes

Ето ти една прекрасна презентация за сигурността в интернет - https://github.com/seandiggity/citizen-foss/raw/master/presentation.pdf

Като цяло Firefox или Opera са по-добри алтернативи на Chrome откъм сигурност на твоите данни. Аз ползвам LastPass мениджър на пароли, който има плъгини и за трите браузъра. При регистрации в сайтове ти генерира и запазва автоматично пароли и като посетиш сайта следващия път автоматично ти попълва паролата, много е удобно.

Безплатните VPN няма как наистина да са безплатни ако не споделят информацията, която събират, с трети страни. Можеш да погледнеш NordVPN или ProtonVPN.

1 Like

Презентацията е много добра ! Мерси !

1 Like

OРЕRA е много як браузър, лично аз го ползвам и го препоръчвам,ако се поровиш в настройките на браузъра има много интересни функции и като сигурност, също е много надежден(ако пипнеш настройките):joy:

1 Like

и аз използвам OPERA и съм доволна .

1 Like

Opera не е много надежден браузър Chrome е много по-сигурен и това че просто можеш да си влезеш в Ютуб/Фейсбук не би трябвало да те задоволява

2 Likes

аз лично ползвам и двата :grinning::joy::joy:

Да, но Chrome го правят от Google и някак ми е трудно да им се доверя, да не събират информация. Не, че може да се избегне напълно, но колкото толкова.

🤔