Проблем Вирус или Скрипт помощ!

#1

Здравейте повечето файлове са ми заразени със някакъв скрипт SQDBOHEQ-DECRYPT появявасе навсякъде като текстов файл и ми казва че като го изтрия ще се появи някъде другаде а сега вече е във всичките ми файлове някой ако може някак да помогне прикачвам и снимка да видите.

#2

Прилича на ransomware. Някъде искало ли ти е да плащаш? Във всеки случай, най-вероятно ще трябва да форматираш хард диска и да преинсталираш Windows наново.

2 Likes
#3

Прихванал си криптовирус от някъде. Евентуално от някакъв Crack. Наскоро и на мен ми се случи, но аз успях да спра процеса навреме и си запазих повечето файлове. Ако е криптовирус, недей да си гасиш компа, защото самия вирус работи на принципа докато ти се Shutdown-ва компа, да ги криптира всички файлове и после за да ги възстановиш, трябва да платиш. Съветвам те ако още продължават да се появяват такива файлове, да спреш всички ненужни процеси от Task Manager-a. След това ако имаш Mac, може да закачиш заразения диск с файловете в мака и да го изчистиш, понеже маковете не подлежат на такива устройства, а през това време да преинсталираш уиндоуса, който е на друг диск (може би SSD). Ако е само един диск, тогава целия диск се връзва в мака и се спасяват всички оцелели файлове, след това се форматира. Ако нвмаш мак, недей да връзваш диска в друг комп и недей да слагаш флашки в компа, защото ще се заразят и те. Единствения ти вариант за момента, ако нямаш мак е да спреш процеса на вируса и да Disconnect-неш partition-а на който са ти файловете (само ако не е C-то) и да потърсиш някъде да ти спасят файловете.

#4

всички файлове са заразени и C също а ще стане ли ако форматирам диска докато го преинсталирам 15 554 файла са заразени общо.

#5

Ами то беше един текстов файл във който пишеше какво трябва да направя но го изтрих пишеше че трябва да изтегля някакъв торент после през тор да правя нещо.

#6

DBAN се води “Live Operating System”. Идеята е, че я дирекно boot-ваш от флашка. Използва се за nuke-ване на хард дискове. Не е кой-знае колко интуативна, но по-горе съм прарил туториал. Форматирането по време на инсталацията на windows, би трябвало да свърши работа, но за по-сигурно, аз бих пробвал с DBAN. Безплатната версия ще ти свърши работа.

2 Likes
#7

а какво прави тази програма че не разбрах…преинсталира windowsa и форматира дисковете ?

#8

добре прочетох туториала но дали правилно съм разбрал тва нещо се прави на флашка като буутващо устройство като се ползва програмата за някакъв по-добър вид на форматиране на дискове ?

#9

Да. То се води операционна система. Зареждаш ISO-то на флашката и boot-ваш от нея. Нищо не се инсталира, използва се така.

По-сигурен. Не стига, че форматира, но и после пренаписва с 0-ли. Един вид гарантира, че миналите данни са напълно изтрити.

1 Like
#10

ок ще пробвам но като форматирам и С-то ще замине и windowsa.

#11

За съжаление, да.

1 Like
#12

Ако нямаш много важни работи на D-то, бих препоръчал да форматираш и него.

#13

странно но в него няма такова нещо само в С и Е

#14

няма ли някакъв друг начин за убиване на това нещо :@

#15

Значи E. Зависи как са ти настроени partition-ите. Повечето хора имат C и D, ти явно имаш C и Е.

#16

не харда е разделен на Д и Е Ц-то е ссд

#17

Аз бих форматирал всичко. Иначе и форматирането вградено в windows инсталатора трябва да се справи, но аз бих го nuke-нал първо.

#18

никак не ми се преинсталва имам толкова много филми и снимки :@

#19

Знам, но незнам дали има друг сигурен начин. Може и да има друг начин, но тези crypto вируси, са доста трудни за махане без преинсталация.

#20

пробвам сега със една програма LockCrypt Decryptor