Проблем Вирус или Скрипт помощ!

Здравейте повечето файлове са ми заразени със някакъв скрипт SQDBOHEQ-DECRYPT появявасе навсякъде като текстов файл и ми казва че като го изтрия ще се появи някъде другаде а сега вече е във всичките ми файлове някой ако може някак да помогне прикачвам и снимка да видите.

Прилича на ransomware. Някъде искало ли ти е да плащаш? Във всеки случай, най-вероятно ще трябва да форматираш хард диска и да преинсталираш Windows наново.

2 Likes

Прихванал си криптовирус от някъде. Евентуално от някакъв Crack. Наскоро и на мен ми се случи, но аз успях да спра процеса навреме и си запазих повечето файлове. Ако е криптовирус, недей да си гасиш компа, защото самия вирус работи на принципа докато ти се Shutdown-ва компа, да ги криптира всички файлове и после за да ги възстановиш, трябва да платиш. Съветвам те ако още продължават да се появяват такива файлове, да спреш всички ненужни процеси от Task Manager-a. След това ако имаш Mac, може да закачиш заразения диск с файловете в мака и да го изчистиш, понеже маковете не подлежат на такива устройства, а през това време да преинсталираш уиндоуса, който е на друг диск (може би SSD). Ако е само един диск, тогава целия диск се връзва в мака и се спасяват всички оцелели файлове, след това се форматира. Ако нвмаш мак, недей да връзваш диска в друг комп и недей да слагаш флашки в компа, защото ще се заразят и те. Единствения ти вариант за момента, ако нямаш мак е да спреш процеса на вируса и да Disconnect-неш partition-а на който са ти файловете (само ако не е C-то) и да потърсиш някъде да ти спасят файловете.

всички файлове са заразени и C също а ще стане ли ако форматирам диска докато го преинсталирам 15 554 файла са заразени общо.

Ами то беше един текстов файл във който пишеше какво трябва да направя но го изтрих пишеше че трябва да изтегля някакъв торент после през тор да правя нещо.

DBAN се води “Live Operating System”. Идеята е, че я дирекно boot-ваш от флашка. Използва се за nuke-ване на хард дискове. Не е кой-знае колко интуативна, но по-горе съм прарил туториал. Форматирането по време на инсталацията на windows, би трябвало да свърши работа, но за по-сигурно, аз бих пробвал с DBAN. Безплатната версия ще ти свърши работа.

2 Likes

а какво прави тази програма че не разбрах…преинсталира windowsa и форматира дисковете ?

добре прочетох туториала но дали правилно съм разбрал тва нещо се прави на флашка като буутващо устройство като се ползва програмата за някакъв по-добър вид на форматиране на дискове ?

Да. То се води операционна система. Зареждаш ISO-то на флашката и boot-ваш от нея. Нищо не се инсталира, използва се така.

По-сигурен. Не стига, че форматира, но и после пренаписва с 0-ли. Един вид гарантира, че миналите данни са напълно изтрити.

1 Like

ок ще пробвам но като форматирам и С-то ще замине и windowsa.

За съжаление, да.

1 Like

Ако нямаш много важни работи на D-то, бих препоръчал да форматираш и него.

странно но в него няма такова нещо само в С и Е

няма ли някакъв друг начин за убиване на това нещо :@

Значи E. Зависи как са ти настроени partition-ите. Повечето хора имат C и D, ти явно имаш C и Е.

не харда е разделен на Д и Е Ц-то е ссд

Аз бих форматирал всичко. Иначе и форматирането вградено в windows инсталатора трябва да се справи, но аз бих го nuke-нал първо.

никак не ми се преинсталва имам толкова много филми и снимки :@

Знам, но незнам дали има друг сигурен начин. Може и да има друг начин, но тези crypto вируси, са доста трудни за махане без преинсталация.

пробвам сега със една програма LockCrypt Decryptor