Как да Отвъртя счупено болтче на Видео Карта

Здравейте, Преди 1 седмица си взех Palit Dual GTX 1060 3GB Втора ръка и Исках да я почистя основно и сменя термо пастата но има наранео болтче което не ми позволява. Как да го отвия без да нараня Платката на картата.

Ако стърчи достатъчно се опитай да го хванеш с клещи, ако не става така нещата стават сложни.
Най-лесния вариант е старото болтче да се разпробие изцяло, но това ще разшири дупката и ако не е ботлче, а видия, ще трябва да се замени с по-голяма.
Има друг по-безопасен вариант, но е по сложен за изпълнение, а именно да се пробие по-малка дупка в болтчето и да се навие в нея видия с обратна резба, но трудно може да се пробие такава дупка, трябва ти техника.

Като за начало пробвай с клещите, ако не става с тях, а болтчето стърчи малко може да се отреже процеп за права отвертка в главата му, но е много опасно да не се среже и картата.

Ако пратих снимка на картата и болтчето, може да ти дам по-точни идеи, но най-вероятно ще трябва да я дадеш на човек, който разбира.

Може и само да обдухаш видео картата външно, но все някога ще се наложи да се смени термо пастата.

3 Likes

Ще пратя Снимка но трябва да я извадя по късно. Не може да се хване с клежи. И е наложително да сменя пастата щото вдига градуси А не е хубаво…

Имам същия проблем, аз се оправих с болта като капнах секундно лепило отгоре и изчаках няколко часа, след като се втвърди хубаво издълбах прорез и с правата отвертка го развих. Ако се решиш да пробваш трябва да внимаваш да не залепиш болтчето към платката че ще си е… м…
Също така бях я разглобил почти изцяло за да хвана алуминиевия радиатор, защото хлътваше когато натиснех и за да не счупя нещо го придържах и така “обработвах” болта… също така и се избрах целия със трите вентилатора, та ако и твоите са остри се приготви и за тая част😁

Ще го пробвам Но после просто ще купя ново болтче. Няма да слагам Същото… Мерси за Съвета

Моля, а някаква идея къде продават такива специални болтчета? Едва ли в обикновените железарии ще има…

ЕЕ ако трябва ще взема от друга карта аз имам 1 счупена ама е мн стара ако не ще ида до магазина за Компютри и ще ги помоля да дадът от стара карта. Ама и в железарията Може да има

1 Like

Щеше да е добра идея да качиш една снимка да видим колко е зле. :slight_smile:

3 Likes

0

Пуснах Снимки :slight_smile:

В това видео е показано как се премахват такива болтчета, но повечето не са приложими за видео карти или изискват специални инструменти.


Това с гумения ластик е интересно и може да го пробваш, но ако не стане най-добрият вариант за тебе е внимателно да се направи процеп с дремел и да се развие с с плоска отвертка. :wink:

Ако нямаш никакви инструменти, ще трябва да намериш някой майстор. :slight_smile:

2 Likes

🤔