Проблем с Видео Картата

Здравейте! На скоро си сглобих нова конфигурация работи добре няма никакви проблеми! Но след време когато свързах втори монитор се появи един проблем при повечето игри. Ще дам за пример фортнайт. Когато свързах втория монитор след около 20-30 минути игра мониторите загасват и компютъра крашва. Нищо не се изключва но изгасват мониторите и трябва да се рестартира. Ако обаче заключа играта на 60фпс този проблем го няма. Някой някаква идея от какво може да е това?

1 Like

Да кажем макса в играта ти е 200 fps… Това означава че картата ти се използва на 100% и вдига температури… Когато го капнеш на 60 fps картата ще се използва около 50 % и ще вдига по-малко градуси… Ако картата вдига големи градуси се включва защитния режим на дъното който я изключва ( спира обработката на кадри и съответно… Черен екран… И Краш…) но това е рядкост дъното да извършва тази роля.
Краша принципно може да дойде и по-вина на процесора… И неговите температури
Каква ти е видео картата? Марка и модел
От колко време не си я чистил?
Преглеждал ли си градусите на видео картата по време на игра? ( за тази цел се възползвай от втория си монитор да гледаш градусите докато играеш)
Каква ти е дънната платка? Модел, марка
Какъв ти е процесора?( въпросите от по горе също важат)
Товари ли се много?
И каква ти е операционната система?

3 Likes

Видео картата е AMD Radeon RX570 картата не съм я чистил от както съм я закупил което беше януари месец тази година. Замислял съм се но отворя ли картата ще наруша гаранцията и.
Не съм преглеждал градусите на картата но на процесора съм ги засичал нямам точен спомен но над 72-3 градуса не е вдигал в игра.
Дъното е: ASROCK AB350M-HDV
Не съм много навътре в компютрите и за това реших да потърся помощ тук за която благодаря предварително. :slight_smile:

С какво захранване си?

Cooler Master ELITE v3 600W

Увери се, че всички кабели са включени както трябва, че допълнителни кабели на видео картата са включени също.

Или компютъра ти прегрява или не му стига тока :slight_smile:

Би ли споделил на кой производител е картата? Наскоро тествах точно тоя модел карта на MSI 8gb версията. Това, което ми направи впечатление е, че самата карта вдига 75 градуса при 30% вентилатори и до там, освен ако не ги бутна ръчно не мърдат, което може да доведе точно до това, за което говориш.

Картата е на SAPPHIRE

Вторият ми монитор е свързан с преход от VGA към HDMI това може ли да е проблема?

Същата история с моята rx 480 8gb red devil, само че работят на 10% и съм изтеглил msi afterburner за да ги настройвам

Това също е възможен проблем. Преходниците в момента които ги продават в БГ са под всякаква критика откъм качество. Но си изтегли MSI afterburner и GPU-Z и виж през GPU-Z (че е по - улеснено) да видиш на колко % ти работят вентилаторите при какви температури.

Изтеглих GPU-Z и засякох температури и на колко процента ми въртят вентилаторите. Картата не вдигна повече от 65-7 градуса средно беше на 56-57 и вентилаторите бяха на 20% през цялото време. Може ли това да е причината?

65 си е много и вероятно е от това, пробвай да настроиш вентилаторите от msi afterburner-a, не е труден за използване. Като примерно при 45°С да ти работят на 35%, на 50°С да са на 50%, на 55-75 и 60-85, и на 65 на 100%.
После само запаметяваш профила и дразнещото е че ще трябва да пускаш афтърбърнара всеки път щом пуснеш компютъра. На мен така ми крашваше компа, заради картата. Оказало се че работели на 10% и градусите бяха 70-80 и бам бенбени екрани и айде рестарт…
Ако се оправи от това значи картата ти е прегрявала и защитата се включва като по този начин изключва цялата система.
И накрая, един съвет ако продължиш да ползваш msi afterburner-a, когато включвам фортнайт при мен се изключва, така че щом влезеш от играта провери дали работи програмата и след това на 10 мин промерно я проверявай.
Също ако искаш да си следиш температурата на картата или тем подобни откъслечни неща, дръпни си от google play AMD LINK и после само сканираш QR кода докато со включен към wi-fi мрежата и готово.
Дано да съм помогнал!

65 градуса за видеокарта са нищо. Ако картата има добро охлаждане, до 73-75 градуса не трябва да е проблем. От 80 нагоре става опасно и има шанс компа да се гаси заради прегряване.

@ToniAnkov Според мен не е от видеокартата. Какъв ти е процесора? Той на какви температури работи? Можеш да свалиш CPUID hardware monitor, за да видиш.

Процесора е AMD Ryzen 3 2200G. Преди време и на него му засичах температурите със същата програма CPUID нямам много ясни спомени но мисля че макса беше около 70 до 75.

Температурите са ти добри и при 2та компонента. Интересно ми е, пробвал ли си 1ния монитор да е към видео картата, другия към видеото от процесора? Дали имаш същия проблем по тоя начин.

Само да кажа, че при повечето процесори и видео карти критичната е 90+


Все пак си следете температурите от време на време, че моя процесор в момента пържи на 80 като пусна рендър и ме мързи да сменя термопастата или да увелича вентилатора.

2 Likes

Искам да благодаря на всички които предложиха помощ и направих това с MSI Afterburner и вече нямам проблеми! Благодаря ви отново!

2 Likes

🤔