Въпрос кой е най-лесния език за програмиране и откъде да започна

Въпрос кой е най-лесният език за програмиране и откъде да започна, прекарах часове в гледане на уроци,но не мога да разбера променливите и т.н всякаква помощ ще е отполза

1 Like

Не знам дали има език, с които на лесно се почва. Нещата, които учиш в началото, като променливи, оператори и т.н., са почти еднакви, разликата е само в това по какъв начин се изписват.
Важното е да схванеш самата логика, как се програмира. Когато знаеш, какво правиш, дори да забравиш или не знаеш, как се ползва нещо, винаги може да потърсиш в google. :wink:

Кое по-точно не разбираш, типовете променливи или как се използват?
Ако имаш някакви въпроси, питай, ще се развам ако мога да ти помогна! :slight_smile:

2 Likes

как работят на с++ и с знам,че с не е много използван ие бая дърт език опитвам се да го използвам за мапове на Doom от 1993 xD

1 Like

От кога дават сорса на doom ? ??

1 Like

първия Дуум от 1993

дали java е лесна като начало?

Малко след релийза. Може би година или 2, може и повече, не съм сигурен. А иначе от самото начало има мап едитор, до колкото знам.

C++ се използва супер много, все още.

Мисля, че си се хвърлил много надалеч. До колкото разбирам до сега не си се занимавал с програмиране, прав ли съм? Ако е така, почни от начало, напиши няколко програмки самостоятелно и тогава се върни към doom, нещата ще са ти малко по-ясни.

Не мога да ти отговоря, нямам достатъчно опит с нея и мисля, че имаше някои особености.
C++ е добре, просто тръгни лека полека :wink:

1 Like

за човек които знае как да направи само саит на html добро начало лие с++ нямам огромни абции,но искам поне адекватни знания на този език

1 Like

Не съм се занимавал с HTML, но не мисля, че имат нещо общо.
Просто почни от някъде! след като научиш основите на програмирането, не е трудно да научиш нов език, ако е необходимо.
И искам да отбележа, че java и javascript са 2 различни неща, просто за да не се объркваш ако решиш да научиш някой от тях. :smiley:

1 Like

Някои от нещата, които ще кажа са вече споменати от хора в тази тема, но ще ги повторя за пълнота.

Няма “лесен” език. Също така няма и “перфектен” език. Всички си имат плюсове и минуси. Ако искаш предложение, с кой език да започнеш, бих казал Python или понеже вече знаеш HTML, JavaScript ще е добро попълнение.

Определено не бих казал, че C++ или C са добри за начинаещи. Особено ако искаш да се ровиш в стар код от 93-та. Нещата вече не работят така и като цяло само ще те обърка.

  1. Всяка модерна игра използва C++, езика може да е стар, но на всеки няколко години се добавят и променят работи. C++ код писан през 2019, ще изглежда доста различно от код писан през 93-та.

  2. Каква е връзката с маповете? Не съм се занимавал с Doom мапове, но не би трябвало да ти се налага да пишеш код, за да направиш мап.

Според мен най-важното нещо е, да не се отказваш. В началото ще е досадно и ще преписваш бая код, който сигурно няма да знаеш как точно работи. Според мен, най-добрият начин да се научи програмиране е, да се хванеш да работиш по някой проект. Недей просто да пишеш програми, които имат смисъл само в “академичен смисъл”. Пиши практични програми. Нещо, което може да се използва за нещо.

Tl;DR Не започвай с C или C++, измисли си нещо по което да работиш, работи по него. Блъскай си главата в бюрото докато не стане. В началото ще е гадно, но когато тръгне и прави това, което искаш, чувството е страхотно.

P.S Помага да си добър по Математика.

Един цитат от учителят ми по Математика: “Ракията и Математиката не прощават.”

2 Likes

благодаря за отговора

1 Like

@Kalin Един съвет: след като препишеш такъв код, започни да променяш някой неща и виж какво ще се получи, добави нещо от себе си в програмата. Мисля че това е най-добрият начин да разбереш как кода работи. Поне при мен се получи и в същото време ми беше интересно, да накарам програмата да прави нещо различно или да добавя нещо ново :smiley:

2 Likes

Ще оставя този плейлист тук

1 Like