Съзадаване на реален онлайн сайт за бизнен цели

Машини!
Аз и един мой приятел ще започнем собствен бизнес и трябва да си направим онлайн сайт. Някой, който е по-навътре с нещата, ако може да ми обесни как стоят нещата с легализирането на стайта, хоста, домейна и лицензите и т.н., за да си нямаме проблеми с институциите.

2 Likes

Доколкото знам, не е нужно. Ако мислиш да продаваш през сайта, доколкото знам, от бизнес гледна точка, клиентите ти купуват от компанията, а не от сайта.

За хоста зависи от това как ще работи сайта и колко ще е голям. Ако мислиш да наемаш хора, да ти правят и поддържат сайта от нулата, може да наемеш виртуална машина където имаш пълен контрол над това как всичко е конфигурирано. Това е само един от начините (не е много добър, трудо е да се уголеми капацитета на сайта), има много различни архитекури и вариянти за това как цялото нещо функционира.

За домейна, избираш си доставчик, после си избираш домейн, купуваш го, после в контролният панел на доставчика ти, му какзваш какво ти е ip-то на сайта и до 24 часа си готов. Зависимост от сайта може да трябва да се конфигурират допълнителни работи.

Относно лицензи, немога да се сетя за такива. Дали сайта ще е базиран на Node.js, Apache, Nginx или нещо подобно, почти всички са безплатни и с отворен код. Ако ти трябва база данни за сайта (ще ти трябва 99% от случаите), там положението е подобно. Почти всички използват MySQL.
Като цяло, ако не ти се дават пари за софтуер, бягай от Microsoft.

Нещо, което ще трябва да купиш, освен домейна, е SSL сертификат. Това се използва за зелената икона горе в ляво на browser-а. Един вид, работата му е да криприта всичко между клиента и сървъра.

Това, което бих предложил аз, е да използвате Squarespace. Знам, че звуча като рекламен агент, но за цената мисля, че са много добра опция. Също, те се грижат за всички. Хостване и т.н. От тях можеш да си купиш домейн и даже ти даваш безплатен SSL сертивикат. Имат добър софтуер и т.н може да им отидеш на сайта да разгледаш.
Ако искаш, нещо което можеш сам да си го хостваш, може да си базираш сайта на Wordpress.

Еми това е от мен, един сайт може да се изпече по 100 хиляди различни начина. Ако бях на твое място, определено бих наел някой да се занимава със сайта, за да може вие да се занимавате с бизнес частта. Някой да измисли как точно ще работи базирано на това за, което ви трябва и т.н

4 Likes

За хост и домейни ти препоръчвам novahost.bg. Евтини услуги с много екстри. Не съм проверявал сега какво е при тях, но преди 2 години имаха страшни оферти.

2 Likes

🤔