Помогнете с избор на монитор

Здравейте! Имам колебания между два монитора.Ако може да дадете мнение.Слагам линкове и към двата.Благодаря!

Зависи за теб кое е по-важно, по-добри цветове или по-малко motion blur и ghosting.

Asus монитора е с TN панел, което значи че не може да изкарва съвсем точни цветове и в зависимост от ъгъла от който го гледаш, цветовете се променят малко.

Philips монитора използва VA панел, който показва цветовете по-точно, но пикселите си сменят цвета малко по-бавно и се получава motion blur.

Ако искаш да играеш предимно competitive игри (най-вече shooter-и), според мен Asus монитора ще ти свърши по-добра работа, освен това е 165Hz, вместо 144.

Ако искаш обаче да обработваш видео или снимки и да играеш по-чил игри, Philips монитора би бил по-добър.

Ами истината е че аз хал-хабер си нямам от това което ми казвате :grinning: Понеже е за подарък на сина ми които е на 10г.Решихме за Коледа да му подарим първия му геймърски компютър, който вече избрахме със съдействие, понеже не сме наясно.И сега чуденката ни е за монитор.От това което изчетох се спрях на тези двата.В момента играе предимно Roblox .Но със сигурност като получи компютъра ще запопне да тегли и по тежки игри…
А иначе това е компютъра който сме поръчали.Само, че кутията ще е др дизайн.Ако може да дадете мнение.
И отностно монитора и двата имат тази функция за предпазване на очите нали? Blue - нещо си :grinning: .И също вярно ли е че не е добре монитора да е с говорители? Ние пък искаме такъв с говорители от гледна точка на това, да не заемаме място с колонки… Това което ми харесва в монитора на Asus е разположението на входовете , че е отстрани и също че има място за кабелите в самата стойка, което ми изглежда по удобно…но не знам наистина кой да изберем…
Благодаря!

В такъв случай, няма никакво значение. Изберете този дизайн който ви допада най-много или който мислите, че на синът ви ще допадне. И двата монитора ще му свършат чудесна работа на момчето.

И двата монитора пише че имат “Low Blue Light”, но съм почти сигурен че това го пише на всеки монитор на пазара. А дали това помага или е само маркетинг е съвсем друга тема. По-важното е да не се седи за дълги периоди пред монитора и да се правят почивки.

Не мисля, че това е лошо нещо. Просто говорителите в мониторите не са добри и за това хората най-често ползват външни тон колони. А за играене на игри най-често се ползват слушалки (можеш много по-точно да чуеш от коя посока идва противникът в играта).

Относно компютъра, като се има предвид цената на видео картите в момента, изглежда OK. Но щеше да е добре да бъде с 16GB RAM вместо 8GB, За по-тежки игри ще е на ръба.
Също в сайта пише “Твърд диск 1000GB”, но не пише нищо за SSD (SSD изпълнява същата роля като твърд диск, но няма въртящи се части и е много по-бърз). Повечето съвременни компютри го имат и макар да няма ефект върху игрите, компютърът се усеща много по-бърз при изпълнение на някой задачи, също включването и изключването на компютъра става много по-бързо.

Много благодаря за изчерпателния отговор😊 !
Да ги попитам ли за това SSD? Те ги правят компютрите и мога да кажа ако искам нещо предполагам :thinking: Както и дизайна на кутията ще ни го направят друг…Това е че на тях им е ясно че аз хал-хабер си нямам и ги помолих те да ми предложат модел и те казаха този.Може би това SSD зависи и от бюджета? Или не :thinking: .Та да си правя ли думата за това изобщо или…
И още нещо се сетих да попитам, 24 инча добре ли са за монитора? Взех да се чудя дали не е твърде малък :thinking:
Благодаря ви много отново!

SSD-тата са по-скъпи от хард дисковете, като цена за гигабайт. За това най-често се практикува използването SSD с малък капацитет за Winodws-а и за програмите който най-често се използват, и хард диск с голям размер за игри, музика, филми и всичко останало.
В момента 120GB SSD струва около 60-80лв, а 250GB е 80-100лв.
Няма да е лошо да ги попитате дали машината има SSD и ако няма, дали могат да ви предложат някакво. Аз бих препоръчал 250GB, малко са по-скъпи от 120 гигабайтовите, но са с два пъти повече капацитет.
Ако решите да вземете SSD да ви попитат дали да е SATA или NVMe (чете се “ен ви ем и”). NVMe са по-бързи и малко по-скъпи, но при нормално ползване на компютъра не се усеща разлика.

Може да ги попитате и дали могат да добавят още 8GB RAM за общо 16. Цената на 8GB RAM е около 70-100лв.

Най-добре питайте какво могат да ви предложат, ако прецените че е извън бюджетът ви, нещата могат да да се добавят в бъдеще.

24 инча е съвсем нормален размер за монитор. Не е нито голям, нито малък

Благодаря много за съдействието!!!
И ако не е мн нахално, да задам още един последен въпрос.Каква камера да вземем? Гледам , че има страшно много модели от 20лв дооо 1000лв и изобщо не мога да се ориентирам.Може ли да ми предложите някоя ? Ще му трябва предимно за онлайн обучението, но може по натам да му трябва и за друго, знам ли.Да не е някоя съвсем смотана :grinning: .Нещо що годе да е хубаво до 100лв макс…има ли такива :roll_eyes:

За онлайн обучението всяка камера би свършила работа, но знам ли, някой учител може да иска да ги вижда в HD :smiley:.
Не съм се интересувал много от камери, но разгледах какво има в различни сайтове и забелязах, че повечето камери са Full HD, дори и най-евтините, но също така са на производители, които чувам за първи път.
Все пак открих няколко камери на по-известни фирми, но не знам коя е най-добра ако въобще имат разлика, не знам и колко са по-добри евтините камери на неизвестни фирми.

Последната идва и със стойка.

Докато търсех нещо друго, видях една камера с добро намаление :smiley:

Пак е на Trust, но без стойка

Благодаря! Направих избор вече на всичко.Монитор, камера, клавиатура, мишка-мн ми помогнахте, както и самия форум :slight_smile:
Благодарение на съвета ви отностно SSD , говорих с хората и се разбрахме да заменим хардиска със 480 GB SSD SATA.Надявам се да съм направила правилен избор и паметта да е достатъчна :thinking:
Сега искам да попитам за добра антивирусна програма която да сложим след като получим компютъра :thinking: .
А това са изборите които направих , спрямо бюджета разбира се, дано да са долу горе добри.Почетох тук там малко преди избора на всяко едно.

В зависимост какви игри тегли, 480GB могат да свършат доста бързо, но това не е голям проблем, в бъдеще винаги може да се добавят още дискове, било то хард диск или SDD.

В Windows 10 има вградена антивирусна програма, която е доста добра (предполагам в Windows 11 е същата). Няма смисъл да се инсталира друга.
Между другото, бих препоръчал Windows 10, само защото 11 излезе съвсем наскоро и може да има бъгове, които не са оправили все още.

Останалите неща изглеждат добре. Сигурен съм, че детето ще ги хареса :smiley: