Underclock на лаптоп

Здравейте, машинки! Исках да попитам вярно ли е че не може да се ъндърклокват 2-nd Gen процесори, защото искам да си ъндърклокна лаптоп HP Probook 4540s заради високи температури.

Благодаря за вниманието :grinning::grinning:

На повечето лаптопи не може да се променя нито честотата на процесора нито напрежението. Може да пробваш програма като “Intel Extreme Tuning Utility”, за да разбереш дали е така. Ако това не стане и скоро не е сменяна термо пастата на процесора, пробвай да я смениш.
АКО МИСЛИШ, ЧЕ САМ НЕ МОЖЕШ ДА Я СМЕНИШ, ГО ДАЙ НА СЕРВИЗ!!!
Понеже лаптопите се разглобяват по-трудно, а още по-трудно се сглобяват, може да прецакаш нещо. За това препоръчвам, ако не си разглобявал лаптоп до сега, да го дадеш на сервиз.
Успех! :slight_smile:

2 Likes

Пастата в повечето случаи е ок, но прахта е тази, която прави мизерии. Най-селския вариант е да духнеш през клавиатурата (при буквите Q,W,E,A,S,D) и да видиш колко прах ще излезе (и съответно после през отвора на вентилатора със затворени очи и нос). Не казваш кое вдига високи температури - процесора или видеото (или и двете) ? Ако вентилатора нещо го мързи да върти (аз имам такива проблеми с лаптопа HP 4520S) използвам тая програма NoteBookFanControl за контрол на вентилатора (обикновено на “10%” всъщност вентилатора върти на 100%). Ако все пак загрява много (остава да кажеш колко) направи това, което @bumtras ти каза.
Иначе можеш да пробваш да undervolt-неш процесора (на един Dell D610 го правих и температурната разлика беше 20-35 градуса) - програмата се казва RMClock (ето ти ръководство Как да намалим температурите на лаптопа и увеличим живота на батерията му)

@dancho2000 Прав си, забрфавих да спомена за прахът, а можеби трябваше, въпреки че ми се струва obvious.
@sebascraft10 Друг варваски метод за почистване на радиатора е да измучеш прахът с прахусмукачка пре гърба на лаптопа (от където влиза въздухът).

🤔