Бавен Wi-FI на poco m3 pro 5g (3 / 4мб/с)

Здравейте,
наскоро си взех poco m3 pro 5g но на wifi скороста е много ниска. При download държи около 3/4mb/s (на повече от 1 рутер). Това нормално ли е при положение, че всички останали устройства в мрежата си ползват 100mbps (10 / 11mb/s) колко е и интернета? Не съм провал на 5Ghz мрежа (нямам такъв рутер). С / без пуснат блутот няма промяна.

От много неща може да зависи скоростта на Wi-Fi. Най-много зависи от силата на сигнала, но има и значение какъв ти е рутера. Ако имаш евтин рутер или има много wi-fi устройства свързани към него, скоростта ще е по-малка.

Какъв ти е рутера?
Проверявал ли си каква е скоростта на различни wi-fi устройства от една и съща точка в домът ти?
Какво ползваш, за да измериш скоростта?

Мисля, че бъркаш мерните единици, Mbps и Mb/s е едно и също, вероятно имаш предвид MB/s. Малка буква “b” озчначава бит, а главна буква “B” е байт.

Не бъркам мерните единици просто не съм ги написал правилно имах предвид Mbps и MB/s.

Както написах на повече от 1 рутер е това.

Ползвам приложението от google play “speedtest” (https://www.speedtest.net/ ).
На останалите останалите телефони в мрежата със същото приложение и на компютрите чрез сайта си достига до 100Mbps.

В такъв случай не знам от къде идва проблема. Може да има някакъв дефект в телефона. Не знам къде разположен рутера спрямо телефона, може нещо блокира сигнала. Ако ползваш някакъв дебел кейс, особено ако е подсилен с метал, може да блокира сигнала. Дори ако антената в телефона е разположена там където го държиш, може ръката ти да блокира сигнала (това би било лош дизайн, някой стари айфони го имаха).
Проблема може да е софтуерен, провери дали има ъпдейти за андроид и за приложенията ти. Провери дали нямаш някое приложение, което да ползва много интернет постоянно.
Някой телефони има опцията да ползват wifi и мобилни данни едновременно, за това провери настройките на телефона, да не би да ползваш мобилни вместо wifi или скоростта да не е ограничена.
Може да сравниш силата на сигнала на различни разстояния от рутера, спрямо други телефони, за да разбереш дали проблема не е от антената на телефона.

Някой от нещата, може да звучат тъпо, но са възможни, а и нищо друго не ми идва наум.
Ако много държиш да си оправиш проблема със скоростта, вероятно ще трябва да направиш доста опити с различни утройства и т.н. Ако откриеш нещо ново, пиши тук и може да се сетя нещо.

Даде ми много добри идеи благодаря ти.
Със силиконовия кейс съм от комплекта съм.
Сигнала е на макс в същата стая с рутера правя тестовете.
Обикалях из настройките изключих опцията да ползва мобилни данни и wifi. Пусках/спирах опции за хардуерно “усилване” на wifi обхвата. Сигнала си е на макс но ме държи на ~30Mbps за секунда стига и до 50 и пак пада. Пробвах и с различни позиции на телефона и антените на рутера.
Вече си мисля, че самия wifi чип в телефона е такъв ограничен.
Ъпдейтнат е до последна версия още при активирането.
Чакам за евентуален ъпдейт :slight_smile:

https://drive.google.com/file/d/125oQvcpIDz4Tl6zzDVNhrMAD52u1GNNB/view?usp=drivesdk

Ще търся някой познат с 5G Wi-Fi за да видя там какви резултати ще даде. Но до тогава не се сещам друго.

Днес го закачих с usb за компа и ползвах телефона за като wifi антена нямаше промяна в с коростта.

Днес колегата ми сподели хот спот с 5GHz WiFi там си сваля над 100Mbps.
Забелязах, че когато съм закачен на домашния ми рутер на телефона пише “Скорост на връзката или 65 или 78Mbps” докато на хот спота беше над 300Мbps скоростта на връзката.
Значи проблема е само при 2.4 GHz WiFi.
Стигам до извода или да си сменя рутера с такъв който подържа 5 GHz WiFi или да си вдигна плана с мобилния поератор с неограничен трафик.

Нормално е на 5Ghz да имаш по-голяма скорост. Само не съм сигурен, защо на 2.4Ghz скоростта е по-малка в сравнение с други устройства на същата мрежа. Може би антената в телефона е по-слаба.
Също има значение, дали рутера ти е настроен да ползва 20Mhz или 40Mhz Bandwidth. Ако има много wifi рутери в близост по-добре ползвай 20Mhz за по-добра стабилност, но ако има само 2-3 рутера в близост, на 40Mhz скоростта ще е малко по-голяма.
Ако ти се занимава да експериментираш, си изтегли приложението Wifi Analyzer и ще може да видиш всички рутери на близо, на кой канал са и ако ползват 4Мхз графиката има е по-широка от колкото на 20Мхз. Ако видиш че твоя рутер се препокрива с някой друг, може от настройките му да го преместиш на друг канал.
За всяка марка рутери е различно, ако не можеш да ги намериш тези настройки, потърси в интернет.

Мисля, че нямаше таква опция за 20/40Мhz или ако има е на ауто не се сещам в момента.
Играх си с каналите пуснат е на канал с най-малко припокриване с отаналите.
m3 pro-то дава по-добър обхват от другите телефони. Явно ще чакам ъпдейт на софтуера на телефона. Не виждам логична причина да ме държи на ниски скорости. Не са пуснати никакви режими за пестене на батерия.
Правя тестовете до рутера в хола.

В крайна сметка не намерих отговор на проблема. Просто подписах доховор с мобилен оператор за неограничен 5G интернет.