Бавна wireless връзка от рутер 150M Wireless Lite N Router

Здравейте,

рутерът който използвам е 150M Wireless Lite N Router , към него в момента има 4 свързани устройства. Лаптопът и двата телефона са свързани безжично, а настолният компютър посредством LAN кабел. Доставчикът предлага 70Mbps, сигналът от настолният компютър е точно толкова, дори и малко отгоре, но проблемът е в безжичната връзка. Без да има нещо което да блокира сигнала, както и устройствата са във същата стая с рутера, сигнала който пристига е 20-22Mbps download и upload.

Как мога да оправя проблема?

Мисля, че това е доста нормално. Пробвай да свържеш само 1 устройство на Wi-fi и пак измери скоростта, защото скоростта се разделя между устройствата. Ако си купиш рутер с 2 антени, вероятно ще си по-добре, но най сигурно е да си вземеш рутер, който поддържа 5GHz Wi-Fi, ако и устройствата ти го поддържат.

1 Like

Няма никакви прожлеми и аз съм така точно до рутера съм и получавам около 40 mbt/s от 100 ( на компютъра посредством LAN кабел). Питах досгавчика и той каза, че ако не е някакъв специално предназначен рутер за wifi с най-новата wifi карта ( стотици левове да се каже, зависи и от честотата) той ще вади около половината колко имаш и на лаптоп, и на телефон… Тоест около 40~50 от 100mbt

1 Like

Да ви имам проблемите аз съм с ~35 Mbps Download и 4-5 Upload, и на телефона, и на компютъра :frowning:

1 Like

Тъй… има няколко фактора, които определят скоростта на wifi…

Херците на които работи (2.4, 5) рутера ти
image
Горната снимка доста добре инлюстира каква е разликата - за същото време, 5ghz-ова вълна, пренася повече информация отколкото 2.4 такава, съотвено и скоростта ви е по-бърза.
(hint, hint. За това и колкото повече ghz ви е процесора толкова по-бързо работи - обработва повече операции за единица време)
Втория фактор е самят рутер и колко са му добри антените. Случвало ми се е да гледам китайски рутери, които има празни антени за красота, така че и това оказва много голямо влияние.
Трети фактор е устройствата, които са вързани към wifi-я да съпортват последните и бързи wifi стандарти(a,b,g, ac и т.н.)
Вкъщи съм с китайски рутер и лаптопа ми е, който вече е на няколко годинки, вади около 70mbps , когато съм близко до рутер.
Един от настолните ми компютри, който е в друга стая(2 стени растояние) хваща 300mbps с външна wifi карта, със същия рутер.

За да получиш идеална връзка, трябва и рутера да ти е добър и устройствата, които са вързани.

6 Likes

Само да добавя, въпреки че 5ghz мрежа е по-бърза (пренася повече информация), по-лесно се заглушава от препятствия по пътя си. Тоест има по-малък обхват и може 2,4ghz мрежа да е по-бърза на по-голямо разтояние.

2 Likes