X.M.P Profile се бъгна


#1

Проблемът е такъв, че от преди 3-4 дена като ми спре тока и при пускане се въртят вентилаторите обаче не отчита нито клавиатурата нито мишката, нито не дава картина.
След няколко рестартирания на компютъра, биоса се рестартира и настройките са реснати като рамта ми е на автоматичен волтаж и честота.
Единственото, което пускам е X.M.P профила на рамта. Но пак при изключване на тока пак се получава.
Та въпросът ми е от какво може да се получава. Засега съм оставил рамта на автоматичен волтаж и честота и нямам проблем от 1 ден.


#2

По принцип не е добра идея на един компютър просто да се дърпа от шалтера. Ако често ти спира тока, виж в нета какво е UPS. Вземи някой евтин, който да те изкара 1-2 минути, докато си спреш компа нормално.


#3

Е аз съм вземал едно удължителче дето пази от такива спирания на тока, а и захранването с е със защита от закъсняване ама не мисля че ще е от това.


#4

Това удължителче и защитата в захранването са против токов удар. Не предпазват от “спиране на тока”.


#5

Е добре как тогава комп от 12 години немалко да се отреже ама комп от 4 месеца ще му стане е така нещо изведнъж.
Ако можеш предложи някой UPC дето ще ми свърши работа, че аз от тях много не разбирам видях някакво https://www.jarcomputers.com/Mustek-PowerMate-1000-AVR-1000-LED-AVR-T10_prod_UFILMUSTEK1000LEDAVRT10.html?ref=prod


#6

Прекъсванията на тока са най-опасни за Windows-a и за запаметяващите устройства (HDD, SDD и др.), най-вече за хард дисковете понеже имат подвижни части.
Колкото до XMP-то, най-вероятно когато ти спре тока, биоса си мисли, че компютърът ти е изгаснал заради нестабилен овърклок и връща всички настройки към фабричните.
:wink:


#7

Да нямате режим на тока или забравяш да си го платиш :joy:


#8

Или жицата, по която краде ток от комшията, се къса от вятъра :joy:


#9

И аз имах проблем където ми спря тока и после компютъра не искаше да буутне докато не реснах биоса. Случвало се е само веднъж и още нямам обяснение. :smiley:


#10

За мен единственото обяснение е xmp профила щото за сега само това бях пуснал още не съм клокнал процесора


#11

Как казах, спирането на тока влияе на паметите, а биоса си има памет в която пази настройките, така че е възможно нещо там да се е объркало и след ресетването да се е оправило.
Това е просто моята теория, не ме съдете. При мен никога не ми е ставало нещо на компютрите, от спиране на тока, да чукам на дърво :joy:


#12

Като съм на компа цял ден по андроид приложение бачкам и като цяло компа е 24/7 включен


#13

И какво е свързано това със спирането на тока?


#14

Като е почти 24/7 включен той естествено ще се изключи като ми спре тока. Тоест аз не го изключвам винаги.


#15

Ама ,аз питам ,защо ти спира тока :joy:


#16

Питай ЧЕЗ.


#18

Добре вместо да говориш за тока може да кажеш дали е според тебе заради x.m.p profile на рамта което е единственото пипано нещо или въобще не знаеш


#19

Аз не разбирам. Като си пуснеш X.M.P. от биоса и компютъра ти не се пуска или…?
@Vlasto Спри да спамиш ако няма да помагаш с проблема на пича. :slight_smile:


#20

Значи проблема е при пуснато x.m.p. или ръчно въвеждане на волтажа времената и честота на рамта, при спиране на тока самия Биос се рестартира. Сложих ръчно всичко на рамта вчера днеска ми спре тока и пак се ресна биоса. Сега всичко на рамта е сложено на автоматично и за днеска няма проблеми.


#21

Никаква идея. Компютъра ти явно не спира както трябва като угасне тока и си рестартира биоса за всеки случай за да не трябва да вадиш батерията. Ако тока ти спира толкова често просто си купи UPS.